Ministeerium tahab EAS-i kaudu tuua Eestisse 2000 võõrtöötajat (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Infotehnoloogia.
Infotehnoloogia. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) tahab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) kaudu tuua Eestisse 2000 IKT-spetsialisti, välisvärbamise toetuse rakendamiseks on ette nähtud ligi 4 miljonit eurot.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo on rahandusministeeriumile esitanud kooskõlastamiseks määruse, mille alusel kinnitatakse välisvärbamise toetuse taotlemine ning antud meetme kasutamise tingimused ja kord.

Toetuse tulemusena suureneb välisriigist Eestisse tööle asunud IKT-spetsialistide arv 2000 inimese võrra, selgub eelnõu seletuskirjast. Määruse kohaselt saab ettevõte taotleda toetust summas 2000 eurot välisriigist värvatud IKT-spetsialisti kohta.

Taotleja ja värvatud IKT-spetsialisti vaheline tööleping peab olema sõlmitud tähtajatult või peab kehtima tähtajaliselt vähemalt 12 kuud alates lepingu sõlmimise hetkest, samuti peab tööleping olema sõlmitud viimase 12 kuu jooksul enne taotluse esitamist, aga mitte varem kui 2017. aasta 1. oktoobril. Seejuures peab värvatud IKT-spetsialisti brutokuutasu olema vähemalt 1500 eurot.

Lisaks ei tohi taotleja poolt värvatud IKT-spetsialist vähemalt viie aasta jooksul enne taotleja juurde tööle asumist olla Eestis õppinud ega töötanud. Taotluse esitamise hetkeks peab taotleja olema tasunud värvatud IKT-spetsialisti eest sotsiaalmaksu vähemalt viis kuud.

Välisvärbamise toetust rakendab EAS. Toetuse rakendamiseks vajalikud vahendid, 4 miljonit eurot eraldatakse EAS-ile riigieelarvest.

Toetuse andmise eesmärk on ergutada välisvärbamist info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ehk IKT-ametikohtadele, kuhu Eestist on raske või keeruline töötajaid leida. Toetuse abil saab ettevõtja osaliselt kompenseerida välisvärbamisega seotud kulusid, näidates, et Eestisse on tööle jäänud IKT-spetsialist välismaalt, seda nii Euroopa Liidust kui ka kolmandast riigist.

Ennekõike on välisvärbamisosak mõeldud ergutusmeetmena neile ettevõtjatele, kes seni on värvanud välismaalt vähe või üldse mitte.

Määrus on seotud Eesti konkurentsivõime kavaga «Eesti 2020» ja "Eesti ettevõtluse kasvustrateegia 2014–2020" eesmärkide saavutamisega välisspetsialistide kaasamise osas ning määrusega viiakse ellu välisspetsialistide kaasamise tegevuskava ja IKT valdkonna arenguprogrammi. Määrus jõustub üldises korras.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles