Panama paberite advokaadibüroo paneb uksed kinni

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mossack Fonseca büroohoone
Mossack Fonseca büroohoone Foto: AFP/SCANPIX

Panama paberite skandaali keskmes olnud kurikuulus advokaadibüroo Mossack Fonseca paneb märtsi lõpus pärast pikka vindumist uksed kinni.

Ligi 40 aastase ajalooga advokaadibüroo kadumise põhjuseks on halb maine, nendevastane väidetav meediakampaania ja erinevad sanktsioonid finantsasutuste ja riikide poolt, selgub Rahvusvahelise Uurivate Ajakirjanike Konsortsiumi kätte sattunud dokumendist, vahendab Financial Times. 

Mossack Fonseca oli juba novembris oma klientidele teada andnud, et nad peavad seaduste ja «ebasoodsa majanduskeskkonna» tõttu töötajate arvu märkimisväärselt vähendama.

Enne Panama paberite lekkimist oli advokaadibüroo esindatud 40 riigis ja äri õitses. Viimasel ajal töötas ettevõttes vaid 50 töötajat.

Uurivate Ajakirjanike Konsortsium avaldas 2016. aasta 3. aprillil Mossack Fonsecast lekitatud dokumentidele toetuva ajakirjandusliku uurimustöö, millest selgub, kuidas maailma rikkad ja mõjuvõimsad inimesed kasutasid aastatel 1977-2015 oma varade varjamiseks ja rahapesuks panku, õigusbüroosid ja riiulifirmasid. Leke ristiti kohe Panama paberite skandaaliks.  

Kuu pärast avalikustati andmebaas rohkem kui 200 000 firmast, mis tegutsevad maksuparadiisideks peetavates riikides ja territooriumitel. Dokumente endid oli 11,5 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles