Strauss-Kahn naeratab taas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dominique Strauss-Kahn lehvitab oma perekonnale kohtust lahkumisel.
Dominique Strauss-Kahn lehvitab oma perekonnale kohtust lahkumisel. Foto: SCANPIX

Juba enne koduaresti pääsemise uudist oli Dominique Strauss-Kahni sünge ilme asendunud laia naeratusega.


Kadunud oli ka meest otsekui maadligi surunud must kuub. Hallis ülikonnas ja sinises triiksärgis kohtusaali astudes ei olnud hiljutisest kurnatusest enam erilist jälge, advokaatide poole tehtud peanoogutus oli kergelt irooniline.

Esireas istuvale abikaasale ja tütrele säras DSK palgelt – kes sisenes saali pärast väikest vaheaega, mida kohtunik kautsjoni kaalumiseks oli palunud – aga lai naeratus, millele lisandus õhusuudlus.

Nagu siis selgus, võimaldati Strauss-Kahnil pöörduda tagasi teatud tsiviilelu versiooni juurde, mis üsna tõenäoliselt algab täna. Kuigi kaitseadvokaadi sõnutsi pannakse kahtlusalune «võimalikult piiratud tingimustesse».

Relvastatud politseinike eest, kes teda 24 tundi ööpäevas valvama asuvad, peab Strauss-Kahn omast taskust tasuma 200 000 dollarit kuus. Ning Manhattani kodust, mille abikaasa Anne Sinclair nüüd rentis, võib ta lahkuda vaid selleks, et minna kohtusse. Ja võib-olla ka kirikusse.

Strauss-Kahni advokaat William Taylor, kes kautsjonipalve esitas, ütles ajakirjanikele pärast kohtuostust: «Me oleme väga rõõmsad, et kohtunik nii otsustas. See on suur võit kogu pere jaoks, et ta võib olla nende seltsis.»

Küsimuse peale, milline on Strauss-Kahni vaimne seisund – oli mees ju Rikers Islandi vanglas enesetapuvalve all – vastas Taylor: «Palju parem kui alguses.»

Kautsjonipalvet esitades ütlesid Strauss-Kahni advokaadid, et ta on «armastav abikaasa ja isa».

Süüdistaja seisis vabakslaskmise vastu, väites, et Strauss-Kahni «põgenemise oht on liiga suur», urgitsedes ka selle üle, kas süüdistataval on piisavalt raha valvurite eest maksmiseks ning kui palju külastajaid tema juurde lastakse.

Taylor ütles: «Väljavaade, et Strauss-Kahn end Prantsusmaale teleporteerib ning seal sekskurjategija kahtlusega põgenikuna edasi elada kavatseb, on naeruväärne.»

Lõpuks kohtunik Michael Obus nõustus.

Ta palus kautsjoniks 1 miljon dollarit ning 5 miljonit dollarit kindlustusraha, lisades siiski: «Ma mõistan väga hästi, et rahast üksi ei piisa.»

Otsustavaks argumendiks kujuneski valvega koduarest. «Me teeme te lahkumise, mille pärast me mures oleme, lihtsalt täiesti võimatuks,» ütles kohtunik.

Otsus oli Strauss-Kahni jaoks küll suur võit, kuid kohtutee tõotab tulla pikk ja vaevaline.

Endist IMFi juhti süüdistatakse seitsme klausli alusel, millest kõige tõsisem võib tuua kaasa 25-aastase vanglakaristuse.

Peaprokurör John McConnell ütles kohtu ees, et uurimine on alles algusjärgus, kuid et «tõendid Strauss-Kahni vastu on muljetavaldavad ja nende hulk kasvab iga päevaga».

Ta kinnitas ühtlasi, et väidetava ohvri tunnistus on «veenev ja kõikumatu», ühtlasi kinnitavat tema sõnu kohtuarstid.

Strauss-Kahn tuuakse New Yorgi ülemkohtu ette 6. juunil, kuid kohtuotsuseni jõudmiseks võib pärast seda kuluda veel kuid.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles