Rail Balticu maakonnaplaneeringud kaevati kohtusse (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rail Baltic. Pilt on illustratiivne.
Rail Baltic. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Endise peaministri Andres Tarandi suvine lubadus, et Rail Balticu lepingu ratifitseerimine toob kohtuasja, on saanud teoks. Kolmapäeval jõudis Tallinna halduskohtusse neli kaebust.

Kaebused on esitanud Eesti Looduskaitse Selts, kodanikuliikumine Avalikult Rail Balticust, Kohila vallavalitsus ning kaks eraisikut. Mõned kaebused on ilmselt veel lisandumas.

«Eesti allkirjastas 2001. aastal Århusi konventsiooni ja selles lepiti kokku, et kõik keskkonna küsimused on avalikud,» lausus Tarand. «Rail Balticu avalikel aruteludel on osalenud ainult raudtee piirkonna elanikud kuid see puudutab tervet Eestit. Väga palju dokumente ja otsuseid on tehtud salaja ning teadlasi kaasamata ning valede andmete alusel.»

«Taotleme kohtult ebaseadusliku planeeringu kehtivuse peatamist kohtuvaidluse ajaks, kuna ebaselge tulevikuga maakonnaplaneeringu alusel peaksime praegu hakkama tühistama detailplaneeringuid ning algatama uue valla üldplaneeringu,» ütles Kohila vallavanem Heiki Hepner.

Priit Humal kodanikuühendusest Avalikult Rail Balticust lisas: «Kui planeerimisprotsess ei ole usaldusväärne, siis põhjustab see varem või hiljem vaidlusi ning projekt ei saa selline, kui see peaks olema. Rail Balticu planeeringute menetlemisel on ilmnenud palju probleeme, seega pidime kohtu poole pöörduma.»

Asjaosaliste sõnul on praegu viimane võimalus Rail Balticu kavandamise protsessi vaidlustamiseks kohtus. 

15. märtsil kell 12 toimub Tallinna Keskraamatukogus kaebuste küsimuses pressikonverents.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles