Valuutafondi juhi koha pärast läheb Hiinaga võitluseks

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christine Lagarde.
Christine Lagarde. Foto: SCANPIX

Seksuaalse ahistamise süüdistusega ame­tist lahkunud IMFi juhile järeltulija leid­misest tõotab kuju­neda tõsine võitlus arenenud ja arene­vate majanduste vahel.



Kui veel mõne aasta eest ei avaldanud Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) erilist muljet ja sellest räägiti kui arengumaade aitajast, siis kriisiaastatega on abipakettide jagamine ka arenenud riikide seas asutuse positsiooni maailmas oluliselt parandanud. Fondi juhi koht tähendab tugevat sõnaõigust suurte majanduste juhtimisel ja otsustamisel, kes ja mis tingimustel raha saab.

Dominique Strauss-Kahni kõige tõenäolisemaks järglaseks arvatakse olevat Prantsuse rahandusminister Christine Lagarde. 55-aastasel naisel on kolmapäeva hilisõhtul oma lahkumisest teatanud 62-aastase mehe kohale asumiseks kõik vajalikud eeldused: hea läbirääkimisoskus ja arusaamine Euroopa võlakriisi tõsidusest.

«Ta (Lagarde – toim) on olnud Euroopa rahandusministrite grupi liikumapanev mootor,» kinnitas Rootsi rahandusminister Anders Borg, lisades, et ka G20s on naise roll oluline. «Tal on mõjuvõim, teadmised ja oskused.»

Samas peetakse prantslanna nõrgaks kohaks tema kohal hõljuvaid juriidilisi murepilvi, sest prokuratuur tahab uurida tema seoseid ühe endise poliitiku äridega seotud kohtuasjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles