Admiral: kärped on hävitanud Briti sõjaväe tõsiselt võetavuse (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HMS Queen Elizabeth.
HMS Queen Elizabeth. Foto: Stefan Rousseau/PA Wire/PA Images/Scanpix

Kontradmiral Alex Burton ütles Briti rahvusringhäälingule BBC, et Suurbritannia vajab hädasti kaitsekulutuste tõstmist, sest aastad kärpeid on õõnestanud Briti sõjaväe võimekust võidelda ja võita.

«Kui me ei hakka kohe kulutama senisest suuremat osa SKT'st sõjaväele, siis muutub meie sõjaline võimekus küsitavaks ja see seab omakorda ohtu meie globaalse tõsiselt võetavuse,» ütles admiral, lisades, et samal ajal muutuvad riigid nagu Venemaa üha ohtlikumaks.

Nüüdseks pensionile läinud Burtoni sõnul peaks ühendkuningriigid tõstma kaitsekulutuste osakaalu vähemalt 2,5 protsendini SKT'st, et turvata ainuüksi globaalset merekaubandust. Kulutuste tõstmine 2,5 protsendini SKT'st tähendaks sõjaväele aasta lõikes täiendavat 7,7 miljardit naela.

Venemaa kulutab hetkel sõjaväele natukene üle viie protsenti oma SKT'st ja Briti sõjavägi vähem, kui kunagi varem. Peaminister Tony Blairi ajal oli see number 2,7 protsenti.

Briti rahandusministeeriumi sõnul on Briti sõjaväel suurim kaitseeelarve kogu Euroopas ja viiendana suurim maailmas. Samuti täidab Suurbritannia NATO poolt soovitatud kahe protsendilist kaitsekulutust SKT-st. Ministeeriumi sõnul kasvavad kaitsekulutused järgmise kolme aasta jooksul miljard naela aastas.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles