Katari vastusamm boikotile – lendavad ja kruiisitavad lehmad

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Qatar Airwaysi lennuk
Qatar Airwaysi lennuk Foto: PASCAL PAVANI/AFP/Scanpix

Eelmise aasta juunis kehtestasid naaberriigid Saudi Araabia, Ühinenud Araabia Emiraadid, Bahrain ja Egiptus boikoti maailma rikkaimale riigile Katarile, sest seda süüdistatakse islamiterroristide toetamises. 2,7 miljoni elanikuga naftariik sattus raskustesse, sest importis 90 protsenti vajaminevatest toiduainetest. Eriti suur probleem tekkis piimaga, sest enamus sellest imporditi Saudi Araabiast.

Lahenduse pakkus  Katari ärimees Moutaz Al Khayyat,  kes ostis Austraaliast ja Ameerika Ühendriikidest 4000 lehma, kelle toimetas kohale lähiajal Tallinnasse lennuliini avav lennukompanii Qatar Airways. Kõikide lehmade kohaletoomiseks oli vaja 60 lendu, kirjutas Bloomberg.

Karja asukohaks sai pealinnast Dohast 50 kilomeetri kaugusel olev Baladma farm, kus oli juba olemas lõbustuspark, restoran ja lambafarm. Pärast lehmade saabumist sai farmist vaata, et palverännaku sihtkoht, sest nii katarlased kui ka välismaalased tulid vaatama automatiseeritus lüpsikarusselli.

Täna peaks lisanduma üle 3000 Holsteini tõugu lehma Ameerika Ühendriikide California, Arizona ja Wisconsini osariikidest, mida tuuakse kohale laevaga, kirjutab Bloomberg Businessweek.

Kõik lehmad kokku rahuldavad täielikult Katari värske piima vajaduse ja  Moutaz Al Khayyat, kavatseb seda eksportima hakata.  Moutaz Al Khayyat on ettevõtte Power International Holding nõukogu esimees. Ettevõtmine on olnud nii edukas, et Al Khayyat kavatseb kontserni põllumajandusüksuse viie sel aastal börsile

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles