Valitsus: tehaseuuring tuleb Tartu vastuseisust hoolimata (39)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse pressikonverentsile saabunud peaminister Jüri Ratas üllatas ajakirjanikke, jagades naistepäeva puhul lilli.
Valitsuse pressikonverentsile saabunud peaminister Jüri Ratas üllatas ajakirjanikke, jagades naistepäeva puhul lilli. Foto: Tairo Lutter

Valitsus läheb Est-Fori tslluloositehase uuringutega edasi, hoolimata tartlaste meeleheitlikust vastuseisust ja Taru linnavolikogu pöördumisest eriplaneeringu lõpetamiseks.

Peaminister Jüri Ratas kiitis eilsel valituse pressikonverentsil Tartu volikogu, kuid jäi kindlaks juba valitud teele: tselluloositehase eriplaneeringuga minnakse edasi.

„Tehast keskonna arvelt teha ei saa: kui lõhub keskkonda ja uuringu tulemus seda näitab, siis järgmisesse faasi edasi  minna ei saa,“ ütles Ratas.

Ratas sattus poliitikuna keerulisse olukorda, sest ta oli äsja parlamendile esinedes lubanud tartlaste arvamust austada, kuid ülikoolilinna volikogu kuulutas kolmapäevasel istungil isegi uurimise kavatsuse õigusevastaseks.

Majanduskasvu kindlustamiseks ja väärindamata puidu odava väljaveo piiramiseks rõhutasid uuringute vajadust ka riigihalduse minister Jaak Aab (KE) ja rahandusminister Toomas Tõniste (IRL).

 „Ohtusid on väga palju, aga uurime selle välja. Väidetakse, et valmib tehas, mis reostab ja haiseb, aga me ei tea seda,“  lausus Aab. „Riigihankega valitakse konsultandid ja võetakse arvesse ka avalikkuse ettepanekud. Avalikkuse kaasamine algab nüüd.“

Tartlaste suust kõlanud ettepanek, lõpetada juba algatatud planeering ja algatada uus, pole Aabi sõnul õige. Samas pidas Aab ka paratamatuks investorite riski, et pärast uuringutele kulutatud raha ja aega ei olegi soovitud kohta tehast võimalik rajada.

Tõniste saavastu rõhutas, et hoolitata hirmuäratavatest juttudest ja kriitilistest artiklitest on nii välis- kui ka koduimaised investorid on Eestis ikkagi teretulnud. „Kõik ettevõtjad saavad aru, et üheski riigis ei lähe suured ettevõtmised kiirelt ja libedalt,“ mainis Tõniste. „Kui Tartu on vastu, siis on see tugev argument, aga oleks mõistlik uuring ära teha.“

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles