Leedu president kritiseerib: leedukad kasutavad liiga vähe Euroopa Liidu rahasid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu ja Euroopa Liidu lipud.
Leedu ja Euroopa Liidu lipud. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Leedu president Dalia Grybauskaitė kritiseeris teisipäeval valitsuskoalitsiooni «ebamäärast» pensioni- ja maksusüsteemi reformikava ning hoiatas ootuste liigse tõstmise eest.

«Sellised reformid, eriti ebamäärne maksureform, hämmastavad nii inimesi kui välisinvestoreid,» ütles Grybauskaitė pärast kohtumist seimi juhatusega. «Minu seisukoht on selge: pole vaja töötavat rikkuda ja luua ootusi, mida ei saa realiseerida.»

President lisas, et sama kehtib ka pensionisüsteemi reformi kohta. Samuti märkis ta, et Leedu ei ole hea Euroopa Liidu rahastuse kasutamises ning 2017. aastal tehti seda vaid 19 protsendi ulatuses.

Veebruaris ütles riigi peaminister Saulius Skvernelis, et maksureform peaks seimi läbima juuliks ning jõustuma 2019. aasta algul.

Reformi osaks on tema sõnul teise samba pensionisüsteemi muutmine ning maksukoormuse vähendamine, seda ka tööjõu puhul. Maksutõusu ettepanekuid valitsus tema sõnul teha ei plaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles