Trump ja tema muutlik meel: ühel juhul jätan kaubandustariifid ära (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trumpi väljakuulutatud kaubandustariifid võivad anda suure löögi ka Euroopa Liidu majandusele.
Trumpi väljakuulutatud kaubandustariifid võivad anda suure löögi ka Euroopa Liidu majandusele. Foto: Ralph Peters/imago/Ralph Peters

Ameerika president Donald Trump teatas täna, et tema kiiruga väljakuulutatud terase- ja alumiiniumitariifid võivad vähemalt Kanada ja Mehhiko suhtes ära jääda, kui Põhja-Ameerika vabakaubanduse lepingu NAFTA läbirääkimiste käigus suudetakse jõuda «õiglasele» kokkuleppele.

«Terase- ja alumiiniumitariifid jäävad ainult siis ära, kui sõlmitakse uus ja õiglane NAFTA lepe,» ütles Ameerika Ühendriikide president Twitteri säutsus, vahendab CNBC.

Trump põhjendas seda, et sellega, et USA-l on praegu kaubandussuhetes Mehhiko ja Kanadaga tekkinud suur kaubanduse puudujääk, mistõttu ei ole praegu laual olev NAFTA lepe USA-le mingil moel soodne. Trumpi sõnul on see juba toonud kaasa suure hulga ettevõtete ja ka töökohtade USA-st ära kolimise.

Ka leidis Ameerika president, et Kanada peab hakkama senisest paremini kohtlema nende põllumehi, kuna praegu on neile seatud väga kõrged piirangud. «Mehhiko peab pingutama rohkem, et vähendada narkootikumide sissevoolu USA-sse,» lisas Trump.

USA, Kanada ja Mehhiko ametnikud kohtuvad täna NAFTA leppe viimaseks läbirääkimistevooruks, mis on muutunud väga pingelisteks tänu Trumpi möödunud neljapäevasele teatele, et USA plaanib alustada kaubandussõda.

Ameerika president teatas siis, et plaanib kehtestada 25-protsendilise tariifi terasele ja kümneprotsendilise tariifil alumiiniumile, tekitades sellega paraja kaose nii USA, Kanada kui Euroopa ettevõtete aktsiahindades.

Hoolimata algsetest tagasilöökidest jäi Trump siiski kaubandussõja plaanile kindlaks, väites isegi, et «kaubandussõjad on head ja neid on lihtne võita.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles