Ahto Lobjakas: Eesti vajab põlevkivi fondi

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
31.01.2018, Tallinn. 
EV100 videoprojekt. Punane maja, Telliskivi loomelinnak. 
Fotol: intervjueerija Ahto Lobjakas. 
Foto: Madis Sinivee
31.01.2018, Tallinn. EV100 videoprojekt. Punane maja, Telliskivi loomelinnak. Fotol: intervjueerija Ahto Lobjakas. Foto: Madis Sinivee Foto: Madis Sinivee/Eesti meedia / Scanpix Baltics

Kolumnisti Ahto Lobjaka sõnul tuleb Eestis luua Norra naftafondi eeskujul loodusvarade käitamisest rahastatav investeerimisfond. 

Ideel on Lobjaka sõnul kaks võimalikku vormi – esimene kujutaks endast naftafondide eeskujul põlevkivi kasutamise maksustamist ühiskonna pika perspektiiviga huvides ning teiseks variandiks oleks strateegilise loodusvara määratluse laiendamine, vahendab Äripäev.

Lühidalt peaks fond olema Lobjaka sõnul lahtise otsaga ning potentsiaalselt hõlmama kõiki Eesti loodusvarasid, mida leidub kas piiratud kujul ja/või mille käitamine koormab loodust.

Norra äraproovitud eeskujul peaks Eesti Loodusvarade Investeerimisfondi haldamine olema Eesti Keskpanga juurde loodava kehandi alluvuses ehk  see fond peaks Lobjaka arvates jääma nii kaugele (päeva)poliitikast kui võimalik.

«Võimalik, et peavooluerakonnad töötavad sellises Exceli tabelite lummuses, et hirm eelarvelisese varblase pärast peos ei lase isegi tekkida mõttel palju suuremast ja õilsamast linnust katusel,» lausus mees väljendades arusaamatust, kuidas ükski poliitiline jõud pole fondi peale veel tulnud kas või puhtpopulistlikel motiividel.

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles