G4S-i käideldud sularaha kogus kasvas 10 miljardini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakontsern G4S  on  Eestis sularahaveo alal pikka aega olnud turgu valitsev ettevõtte.
Turvakontsern G4S on Eestis sularahaveo alal pikka aega olnud turgu valitsev ettevõtte. Foto: Liis Treimann

Turvafirma G4S poolt käideldud sularaha kogus kasvas 2017. aastal 3,1 protsenti ehk 300 miljoni euro võrra 10,1 miljardi euroni.

Kui 2016. aastal töötles G4S Tallinnas, Tartus ja Jõhvis asuvates sularahakeskustes kokku 9,8 miljardit eurot, siis 2017. aastal kasvas see summa 300 miljoni euro võrra 10,1 miljardi euroni. Pangaautomaatide rahaga täitmise ja tühjendamise maht kasvas sularahavedajatel aastaga 400 miljoni euro võrra – 7 miljardilt eurolt 7,4 miljardi euroni, teatas G4S.

G4S täidab, tühjendab ja valvab kõiki sularahaautomaate üle Eesti. «Meie hoiame silma peal pangaautomaatide täituvusel ja saadame sularahavedajad neid täitma või tühjendama. Samuti teeme lihtsamaid hooldustöid SEB sularahaautomaatidele,» ütles G4S-i Eesti sularahadivisjoni juht Peeter Torim.

«Vastupidiselt üldlevinud arusaamale on sularaha kasutamine Eestis hoopis kasvanud ja ületanud eelmise majanduskasvu kõrgaja taseme. Vaatamata sellele, et erinevaid makseliike sularaha- ja kaardimaksete kõrvale luuakse pidevalt juurde, on sularaha ning selle kättesaadavus tarbijatele endiselt oluline ja vajalik,» lisas Torim.   

«Kui näiteks eelmise majandusbuumi ajal, aastal 2007 võeti Eesti Panga andmetel siinsetest pangaautomaatidest ühes kuus välja keskmiselt 324 miljonit eurot, siis eelmisel aastal juba 333 miljonit eurot,» märkisTorim.  

Seejuures on sularahakasutuse tippaeg Eestis suvepuhkusteks populaarsetel kuudel juulis ja augustis ning jõulukuul detsembris, sest siis tarbitakse rohkem.  

Sularaha veo ja töötlemisega tegeleb G4S-is ligi 200 inimest ja aastas läbivad sularahaveo autod rohkem kui 3,2 miljonit kilomeetrit. G4S-i teenindada on ligi 750 sularahaautomaati ja 63 pangakontorit üle Eesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles