Tõniste: Ossinovski jutt jääb mulle arusaamatuks (25)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Toomas Tõniste.
Rahandusminister Toomas Tõniste. Foto: Madis Sinivee

Rahandusminister Toomas Tõniste ei mõista, miks süüdistab koalitsioonikaaslane, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski teda alkoholiaktsiisi teemalistes aruteludes peitu pugemises ja vastutusest kõrvale hiilimises.

Nimelt Ossinovski ütles reedel Äripäevale antud intervjuus, et kuigi tal on alkoholiaktsiisi teemalisest debatist «kopp ees», on ta siiski kõike õigesti teinud, riigimehelikult käitunud ja et praegused pingutused tasuvad ära umbes viie aasta pärast, kui rahvas joob vähem. Probleeme nägi ta aga rahandusminister Toomas Tõniste käitumises.  

Ta rääkis, et Tõniste, kes tegelikult vastutab rahandusministrina alkoholi aktsiisipoliitika eest eelarve mõttes, on pugenud varju. Lisaks andis ta mõista, nagu üritaks mullu suvel ministriks tõusnud Tõniste vastutusest kõrvale puigelda.  

«Aga põhimõtteliselt pugeda peitu ja öelda, et tead, mina polnudki seal ausalt öeldes laua taga, kui neid otsuseid tehti ja see oli see oli hoopis kellegi teise ettepanek, mis tuli jumal teab, kust – vot sellist asja ma väga väärikaks ei pea,» ütles Ossinovski.

Rahandusminister Tõniste oli sellise jutu peale üllatunud. «Ossinovski kriitika jääb mulle arusaamatuks! Peidus pole keegi olnud :)» vastas minister kirja teel, viibides ise välismaal.

«Olen just rõhutanud, et aktsiisitõusudega on üle piiri mindud!» kordas Tõniste. Seetõttu tegi ta 2017. aasta sügisel ettepaneku alkoholi aktsiisitõuse poole võrra vähendada. Nii tõusis näiteks õlle aktsiis tänavu veebruaris 18 protsenti asemel 9 protsenti.

Ta põhjendas, et otsust tehes pidas ta silmas just aktsiiside viletsat laekumist, aga ka laiemat piirikaubanduse negatiivset mõju Eesti majandusele. Seetõttu oleks teda vale peitu pugemises süüdistada, on mees kindel.

Lokkav piirikaubandus on söönud riigi aktsiisituludesse märkimisväärse augu. Eelmisel aastal jäi seetõttu eelarvesse laekumata mitukümmend miljonit eurot. Kõik valitsuses olevad poliitilised jõud on öelnud, et tõenäoliselt jäetakse järgmisse aastasse planeeritud aktsiisitõus ära. Kas tulevikus minnakse lausa praeguseid aktsiise vähendama, seda näitab aeg.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles