Leedu plaanib Brexiti pealt suurt kasu lõigata

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Eric Gay/AP

Leedu usub, et Brexit võib aidata neil saada globaalseks fintech-keskuseks, sest Briti suurfirmad otsivad omale EL-is kohti tütarettevõtete rajamiseks ning Leedu plaanib olla selleks parim koht.

Leedu keskpanga juhatuse liige Marius Jurgilas ütles väljaandele Business Insider, et Brexit toob endaga kaasa suure firmade voolavuse ning Leedu tahab saada sellest voost osa. «London jääb alati maailma fintech-südameks, kuid meil on vähemalt võimalus sellest osa saada,» ütles Jurgilas.

Suurbritannia tulevane suhe Euroopa Liiduga on jätkuvalt õhus ja murelikud finantsettevõtted üritavad riskide maandamiseks avada EL-i riikides litsentseeritud tütarettevõtteid.

Leedu Euroopa Parlamendi liige Antanas Guoga ütles Business Insiderile, et Leedu on ettevõtetele väga kulusäästlik riik, mis panustab juba praegu kõvasti finantstehnoloogiatesse. Gouga aitas näiteks eelmisel aastal avada Vilniuses blockchain'i keskuse Blockchain Centre Vilnius, mis on äratanud globaalset tähelepanu.

Invest Lithuania teatas jaanuaris, et Leedus tegutseb juba praegu üle 117 fintech-ettevõtte, kes pakuvad tööd üle 2000 inimesele. 2017. aastal registreeriti leedus 35 uut fintech-äri.

Briti finantsettevõtetest on Leedus tegevust alustanud Londonis baseeruvad panganduse idufirmad Revolut ja TransferGo. Revolut teatas eelmisel aastal, et Leedu on hetkel üks Euroopa kõige kuumemaid fintech-keskusi.

Leedu ei ole aga ainus, kes tahab tõmmata Brexiti pealt omale fintech-äri. Õigpoolest on konkurents päris tihe ja sama üritavad teha ka mitmed Euroopa suurlinnad, näiteks Pariis, kus eksisteerivad juba väga tugevad idufirmade skeened.

Leedu võib siinkohal konkureerida ainult lõdvema regulatsiooni ja odavamate hindadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles