Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Eesti väikeõlletootja ehitab uue võimsa pruulikoja

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Põhjala juht Enn Parel vanas pruulikojas, mis jääb ettevõttele selgelt liiga kitsaks.
Põhjala juht Enn Parel vanas pruulikojas, mis jääb ettevõttele selgelt liiga kitsaks. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti suurim väikeõlletootja Põhjala ehitab Tallinna Noblessneri sadamalinnakusse aasta lõpuks uue pruulikoja ja õllerestorani, mille maksumus ulatub 5 miljoni euroni.

Põhjala Brewing AS ning Noblessneri sadamalinnaku arendaja, BLRT Grupi tütarettevõte Galeriimaja OÜ sõlmisid vahetult enne vabariigi aastapäeva 15-aastase üürilepingu, mille kohaselt investeerib kinnistu omanik hoone renoveerimisse ligi 1,8 miljonit eurot ning Põhjala rajab ajaloolisesse Noblessneri laevatehase koostetsehhi aadressil Peetri 5 moodsa pruulikoja koos õllerestorani ja poega.

Uues majas saab inimene lisaks Põhjala õllede maitsmisele näha ka tootmise poolt, maitsta restoranis meie õlledega sobitatud toite, osta kaasa värskeimat ja limiteeritud väljalaskega õlut, mida mujale ei pruugigi jätkuda ning Põhjala fännikaupa.

«Uue pruulikoja rajamise plaan on meil juba mitu aastat,» ütles Põhjala üks asutajatest ning tegevjuht Enn Parel. «Meie praeguse Nõmme pruulikoja tootmismaht ei võimalda rahuldada nõudlust, mis on viimase paari aastaga järsult kasvanud. Nõudluse kasv tuleb suuresti eksporditurgudelt,» lisas ta.

Põhjala ekspordib 70 protsenti oma toodangust kokku 30 välisturule. Eesti kõrval müüakse kõige enam Põhjala õlut Soomes, Prantsusmaal, Hollandis, Hiinas ja Itaalias. Pareli sõnul on Põhjala suur menu kaugemates riikides tingitud lisaks väga kõrgele kvaliteedile ja jõulistele maitsetele ka keskendumisest tumedatele ja tammevaatides laagerdatud õlledele, mis kannatavad paremini transporti Euroopasse ja väljapoolegi.

«Meie õlled on hästi tuntud käsitööõllesõprade hulgas üle maailma ja tellimused on pidevalt kasvanud. Töötame alates avamisest täisvõimsusel ning neli laienemist Nõmme pruulikojas on viinud sealse hoone ja seadmepargi kriitilise piirini, mis ei võimalda hoogsat kasvutempot jätkata,» selgitas Põhjala peapruulmeister Chris Pilkington.

Ehitatavas kompleksis on pinda üle 2400 ruutmeetri, millest umbes 1500 ruutmeetrit moodustab tootmispind ning 400 ruutmeetrit restoran. Töötajate arv pruulikojas tänu tootmisprotsessi suuremale automatiseerimisele esialgu ei muutu, kuid restoranis luuakse vähemalt 15 uut töökohta.

Põhjala uute investorite hulka kuuluvad erainvestorid Eestist, Saksamaalt ja Hispaaniast, nõukogu liikmete hulka lisandub üks investoritest Justin Jenk.

Põhjala Brewing AS on asutatud detsembris 2011. aastal ning tegeleb Põhjala kaubamärki kandvate õllede tootmise ja turustamisega. Ettevõtte auditeerimata käive 2017. aastal oli 2,2 miljonit eurot ning töötajate arv 13.

Tagasi üles