Tallinn: Saku suurhall on valmimisest alates olnud kahjumis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saku Suurhall.
Saku Suurhall. Foto: Toomas Huik.

AS Rocca al Mare Suurhall on selle ühe osaniku Tallinna linna andmeil valmimisest alates lõpetanud kõik majandusaastad kahjumiga, erandiks oli 2006. aasta, kui ettevõte sai tänu suurhalli hoone ümberhindamisele kasumit 28 miljonit krooni.

Linn leiab, et suurhalli hoone kasutamine ürituste korraldamiseks on vähenenud oluliselt ning äritegevusest saadud tulu on langenud 16,2 miljonilt kroonilt 2007. aastal 9,4 miljonile kroonile 2010. aastal.

Märtsi keskel ettevõtte nõukogu poolt heaks kiidetud majandusaasta aruande kohaselt sai ettevõte mullu kahjumit 9,4 miljonit krooni, mida on kahe miljoni võrra enam kui aasta varem. Varasematest aastatest kogunenud kahjum ulatub 78,3 miljoni kroonini.

Kahjumi suurenemise põhjuseks 2010. aastal võrreldes 2009. aastaga oli perioodil 2009–2010 tasumata laenumaksetelt kogunenud intresside ja viiviste täielik kajastamine summas 3,2 miljonit krooni.

2010. aastal lõppesid kõik suurhalli laenulepingud pankadega ja aktsiaselts peab 2011. aastal tasuma kõik põhilaenu maksed, viivised ja intressid, mis eelmise aasta lõpu seisuga moodustasid 82,3 miljonit krooni.

Vandeaudiitor konstateeris oma aruandes, et ettevõttel on SEB pangale tagastamata laen summas 26,3 miljonit krooni, mille tagastamise tähtaeg oli möödunud aasta veebruar. Lisaks laenu põhiosale on möödunud aasta lõpu seisuga tasumata intressid summas 2,3 miljonit krooni ja viivised summas 2,7 miljonit krooni.

Laenuandjaga käivad läbirääkimised ning ettevõtte juhtkonna hinnang on, et 2011. aasta jooksul sõlmitakse laenuandjaga kokkulepe võlakohustuse rahuldamiseks, kuid praeguseks sellist kokkulepet sõlmitud ei ole. Möödunud aasta lõpu seisuga ületavad ettevõtte lühiajalised kohustused käibevara 79,9 miljoni krooni võrra, 2009. aasta lõpu oli vastav näitaja 27,4 miljonit, märkis audiitor.

Audiitori hinnangul viitab see asjaolu märkimisväärsetele makseraskustele ning ettevõtte tegevuse jätkuvus sõltub seetõttu antud olukorras omanikepoolsest täiendavast finantseerimisest ning olemasolevate laenude refinantseerimisest või pikendamisest.

«Juhul, kui omanikud ei taasta ettevõtte maksevõimet vähemalt järgnevaks majandusaastaks, ei ole aastaaruande koostamine lähtudes jätkuvuse printsiibist õige. Sellisel juhul tuleks aastaaruande koostamisel lähtuda «likvideerimis- ja lõpparuanded» nõuetest,» leiab audiitor.

Nii Tallinna linnale kui ka riigile kuulub suurhallist ligi 16 protsenti, OÜ Pivotal osalus ettevõttes on 68,6 protsenti.

Saku suurhalli aktsionäride üldkoosolek toimub 20. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles