Eesti kuulub jõukuselt maailma esimesse veerandisse (5)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa riikide lipud europarlamendi hoone ees Brüsselis.
Euroopa riikide lipud europarlamendi hoone ees Brüsselis. Foto: Patrickm/Reporters/Scanpix

Eesti on taasiseseisvunud aja jooksul tõusnud maailma 50 jõukama riigi hulka.

Üks parimaid viise riikide jõukuse taset hinnata, on kõrvutada nende sisemajanduse kogutoodangut (SKT) ühe inimese kohta. See näitab ühe aasta jooksul riigis toodetud kaupade ja teenuste lõppväärtust jagatuna see inimeste arvuga.

Maailmapanga (World Bank) andmetel oli Eesti SKT ühe inimese kohta 2016. aastal 17 737 dollarit, platseerudes sellega maailma riikide arvestuses 45. kohale. Arvestades, et maailmas on 195 riiki, võib öelda, et kuulume rikkuse astmelt esimesse neljandikku.

SKT inimese kohta oli ülemöödunud aastal kõrgeim Luksemburgis, 101 00 dollarit. Järgnesid Šveits ja Macau. Soome oli 17. kohal. Kui võrrelda Eestit naaberriikidega, näiteks Läti ja Leeduga, kellega 1991. aastal samalt pulgalt alustasime, siis me edestame neid: Leedu oli 2016. aastal jõukuse poolest 53. ja Läti 56. kohal.

20 aastaga oleme Venezuelast mööda läinud

20 aastat tagasi, 1996. aastal oli Eesti SKT inimese kohta maailmas alles 84. kohal. Läti ja Leedu aga veelgi tagapool, vastavalt 99. ja 100. kohal.

Huvitav on Eestit võrrelda näiteks Venezuelaga, riigiga, mis on paari viimase aastaga kaotanud poole oma majandusest ja kus valitseb tohutu korralagedus. Veel 1996. aastal oli aga praegu humitaarkriisis vaevlev riik Eestist jõukuse poolest eespool, täpsemalt 74. kohal. Praegu jääb aga Venezuela meist pea 20 kohta tahapoole.

Kui võrrelda aga Euroopa Liidu keskmise näitajaga, 32 242 dollariga, jääb Eesti SKT inimese kohta sellele veel kõvasti alla.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles