Eesti linnadest kaob öösiti 100 000 inimest

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linn öösel. Foto on illustreeriv.
Linn öösel. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti linnade päevane rahvaarv on öise ajaga võrreldes 109 000 inimese võrra suurem, kuna päevavalges käivad inimesed maapiirkondadest linna tööle ja õppima, selgub statistikaameti andmetest.

Statistikaameti registripõhise rahva ja eluruumide (REGREL) loenduse esimesest prooviloendusest selgus, et linnalistesse asulatesse tööle ja õppima suunduvate inimeste tõttu suureneb keskuste inimese arv päevas ajal ligi 109 000 inimese võrra. Niisiis viibib päeval Eesti linnades 1,01 miljonit inimest. Eestis kokku elab 1,3 miljonit inimest.

Lisaks suureneb linnaliste asulate rahvaarv päeval neisse erinevaid teenuseid tarbima tulnud inimeste ja turistide võrra, keda päevarahvastikus arvesse ei võetud. 

Kõige enam muutub rahvaarv Tallinna kesklinnas, suurenedes päeval rohkem kui 15 000 inimese võrra ruutkilomeetri kohta. Kõige tihedam on päevarahvastik Tallinna kesklinnas Estonia puiestee ümbruses – hinnanguliselt 26 000 inimest ruutkilomeetril. Ka Tartu kesklinnas suureneb rahvaarv päeval enam kui 10 000 inimese võrra. Kus ja kui palju inimesi päevasel ajal paikneb, vaata siit kaardilt.

Päevasel ajal kasvab Tallinnas rahva arv 57 000 inimese ja Tartus 21 000 inimese võrra. Nende linnade naabervaldades päevane rahvaarv üldjuhul väheneb: Tallinna naabervaldadest kõige rohkem Viimsi ja Harku vallas, kus päeval rahvaarv on enam kui 3000 elaniku võrra väiksem. Tartu naabritest on Tartu, Luunja ja Ülenurme valdade päevane rahvaarv 1000–1400 inimese võrra väiksem.

Narva ja Kohtla-Järve rahvaarv päevasel ajal suurenemise asemel hoopis väheneb – Narvas 4800 ja Kohtla-Järvel 3900 inimese võrra. Samas suureneb nende linnade naabervaldade päevane rahvaarv. Nii suureneb Kohtla-Järve naabruses paikneva Jõhvi valla rahvaarv päeval 3800 inimese võrra. Põhjuseks vallas asuv Jõhvi linn, mille elanikud moodustavad 85 protsenti Jõhvi valla rahvastikust ning mis toimib Ida-Viru maakonna keskuslinnana. 

Päevarahvastikuks liigitatakse inimesed, kes viibivad antud piirkonnas töö ajal ning öörahvastiku moodustavad inimesed, kes elavad selles piirkonnas. Päevarahvastiku andmed tuginevad inimeste hinnangulisele asukohale päevasel ajal. Eeldati, et töötajad paiknevad töökohtades, üliõpilased ülikoolides, lasteaialapsed lasteaedades ning ülejäänud elanikud kodus (pensionärid, töötud, mitte-töötavad). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles