Töötus Suurbritannias on taas kasvama hakkanud

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötu Briti tüdruk otsib tänavatel isetehtud plakatiga tööd.
Töötu Briti tüdruk otsib tänavatel isetehtud plakatiga tööd. Foto: / SWNS / SCANPIX/SOUTH WEST NEWS SERVICE

Iga päevaga Brexitile lähemale liikuva Suurbritannia töötuse näitajad on esimest korda viimase kahe aasta jooksul järsku tõusma hakanud. Kuigi majanduskasvu näitajad on pigem tagasihoidlikud, loodab Inglise keskpank, et tööturg taastub pea ning nad saaks plaanitava intressimäärade tõusuga edasi minna.

Briti valitsuse võlakirjade hind tõusis ning naelsterlingi kurss USA dollari suhtes langes pisut pärast täna avaldatud ametlikku statistikat, mis näitas, et nii järsku tõusu töötuse näitajas ei ole olnud ligi viimase viie aasta jooksul, vahendab Reuters.

Suurbritannia statistikaameti sõnul tõusis sealne töötuse määr kolme kuuga 0,1 protsendipunkti võrra ehk möödunud aasta detsembriks kasvas see 4,3 protsendilt 4,4 protsendini. Sellega tõusis töötus esimest korda pärast 2016. aasta veebruari. 

Ka selgus värskelt avaldatud andmetest, et möödunud aastal langes Briti majapidamiste ostujõud inflatsioonitõusu tõttu, mille tõi kaasa Brexiti-otsuse järgne Briti naelsterlingi kursi langus. Brittide sissetulekud kasvasid mullu aasta lõikes 2,5 protsenti.

Siiski loodab Briti keskpank, et palgad jõuavad peagi järele, sest siis oleks neil põhjust ka plaanitava intressimäärade tõstmisega edasi liikuda ja neid tõsta ehk isegi seniplaanitust suuremal määral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles