Läti Keskpanga juht: olen saanud tapmisähvardusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmārs Rimšēvičs
Ilmārs Rimšēvičs Foto: SCANPIX

Korruptsioonis kahtlustatav Läti Keskpanga president Ilmārs Rimšēvičs ütles teisipäeval pressikonverentsil, et on saanud tapmisähvardusi.

Ta rääkis ka, et reedel küsis ABLV Bank Läti Keskpangalt 1 miljardi euro ulatuses likviidsusabi, mida keskpank ei saanud pakkuda. Läbiotsimised Läti Keskpangas algasid tema sõnul kolm tundi pärast keeldumist.

«Läbiotsimised algasid pärast seda kui me keeldusime laenu andmast,» ütles keskpankur. «On ilmselge, et olen muutunud paljudele Lätis ebamugavaks. Olen saanud tapmisähvardusi, täpsemini ähvardusi mind maha lasta ja olen need edastanud ka korrakaitseorganitele.»

Vastates pressi küsimustele, ütles ta, et sai teatud inimeselt hilis-jaanuaris sõnumi oma telefonile ning andis sellest teada ka korrakaitsele. Kellelt see sõnum pärines Rimšēvičs ei öelnud.

Rimšēvičs teatas pressikonverentsil ka, et ei kavatse oma ametikohalt süüdistustest hoolimata tagasi astuda. Tema tagasiastmist on avalikult nõudnud mitmed Läti poliitikud, sealhulgas ministrid ja peaminister Māris Kučinskis.

Praegused seadused ei sea Läti Keskpanga juhile ametiaja osas piiranguid, ehkki esmaspäeval kiitis valitsus heaks ettepaneku piirata ametiaegade arvu kahele ja luua seaduslik alus kriminaaluurimise all oleva keskpanga presidendi ametist vabastamiseks.

Esmaspäeval teatas Läti korruptsioonitõrjeamet (KNAB), et Läti Panga juhti Ilmārs Rimšēvičs kahtlustatakse 100 000-eurose altkäemaksu nõudmises ja vastuvõtmises. KNAB märkis, kriminaalasi ei ole seotud ühegi Läti krediidiasutusega, seejuures ka mitte USA rahandusministeeriumi poolt korruptsioonis süüdistatava ABLV Bankiga ega Norvik Bankaga.

USA rahandusministeerium tegi möödunud nädalal ettepaneku kehtestada ABLV-le seoses rahapesu, korruptsiooni ja Põhja-Korea tuumaprogrammiga sanktsioonid. Euroopa Keskpank (ECB) kehtestas esmaspäeval kõigile ABLV maksetele moratooriumi ning Nasdaq Riia ja Tallinna börsid peatasid panga liikmelisuse börsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles