Läti finantsjärelevalve: Läti finantssektorit võidakse õõnestada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigilipp Läti Keskpanga kohal
Riigilipp Läti Keskpanga kohal Foto: SCANPIX

On võimalik, et praegune olukord on katse õõnestada Läti finantssektorit, ütles Läti finants- ja kapitaliturgude komisjoni juht Pēters Putniņš usutluses Läti Televisioonile.

«Seda võimalust ei saa välistada, sest väga mitmed sündmused kattuvad ja hõlmavad nii riiklikke poliitilisi huvisid kui finantssüsteemi, kuivõrd üks suuremaid pankasid, ABLV Bank, on väga keerulises olukorras,» ütles Putniņš.

On võimalik, et Lätile halba soovijad kasutavad olukorda oma huvides, või suisa algatavad neid sündmusi ja seega peab olema ettevaatlik, hoiatas ta, rõhutades, et Läti ametivõimud peavad tegema koostööd.

Putniņš lükkas tagasi Norvik Banka suurima aktsionäri Grigori Guselnikovi süüdistuse, et finantsjärelevalve on korrumpeerunud. «Ma ei ole teadlik mingist komisjoni või selle liikmete seotusest härra Guselnikovi mainitud tegevustega. Meil on selle panga järelevalvega üpriski keerukas ajalugu. See, mis ta ütles, pole tõsi,» ütles Putniņš.

Guselnikov ütles uudisteagentuurile AP, et Läti Keskpanga president Ilmārs Rimšēvičs on aastaid Norvik Bankalt raha välja pressinud. Guselnikovi väitel nõudis Rimšēvičs regulaarselt pistist läbi vahendajate alates 2015. aastast, ähvardades vastasel korral panka rangemate regulatsioonidega. Rimšēvičs olla öelnud, et saab Guselnikovi aidata, kuna Läti finantsjärelevalve on talle isiklikult lojaalne.

Norvik Banka on «Läti vanemametniku» poolse ametivõimu kuritarvitamise ja väljapressimise asja andnud ka Maailmapanga arbitraažikohtusse.

Läti Keskpanga presidenti kahtlustatakse kriminaalasjas 100 000-eurose altkäemaksu nõudmises ja vastuvõtmises, teatas Läti korruptsioonitõrjeamet KNAB esmaspäeval.

USA rahandusministeerium tegi möödunud nädalal ettepaneku kehtestada ABLV-le seoses rahapesu, korruptsiooni ja Põhja-Korea tuumaprogrammiga sanktsioonid. Euroopa Keskpank (ECB) kehtestas esmaspäeval kõigile ABLV maksetele moratooriumi ning Nasdaq Riia ja Tallinna börsid peatasid panga liikmesuse börsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles