Kreeka valitsuse liberaalne kanepipoliitika on välisinvestorites huvi äratanud (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeklased on ravikanepi propageerimisel läinud isegi nii innukaks, et jaanuari keskpaigas toimus Ateenas maailma esimene kanepi EXPO.
Kreeklased on ravikanepi propageerimisel läinud isegi nii innukaks, et jaanuari keskpaigas toimus Ateenas maailma esimene kanepi EXPO. Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

Majanduskriisist taastuv Kreeka ei löö risti ette mitte ühegi võimaluse eest, mis võiks anda täiendavat hoogu nende majandusele ning tõsta riigi konkurentsivõimet. Ühe sellise sammuna plaanib Kreeka parlament lähinädalail legaliseerida ravikanepi tootmise. Sellega on nad juba ka mitmes rahvusvahelises investoris huvi äratanud.

«Selle vastu on märkimisväärne huvi olnud,» rääkis mõned nädalad tagasi Ateenas ajakirjanikele Kreeka majandusarengu minister Dmitris Papadimitrou. «Peamiselt Kanada ja Saksa investorite poolt,» lisas 2016. aastast ametis olnud minister.

Kuigi Kreeka valitsusel puuduvad veel täpsed prognoosid, kui palju võiks ravikanepi tootmine edaspidi hakata riigile sisse tooma - sest kõik sõltub sellest, mis tingimused täpselt lõpuks vastu võetavasse seadusse sisse jäävad -, ütles Papadimitrou, et esialgsed äriplaanid, mida nad on näinud, viitavad korralikele esimese etapi investeeringutele. Välismeedias on räägitud, et sellise tööstuse täiesti nullist püstipanek ja käima lükkamine Kreekas läheks maksma 1,5 miljardit eurot.

Ühtlasi prognoositakse, et ravikanepi tootmine hakkab edaspidi Kreekale nii olulist maksutulu sisse tooma kui ka loob üsna korraliku arvu uusi töökohti, Euronewsi väitel võiks see tuua põllumajandussektorisse juurde tuua kaheksa protsenti uusi töökohti. «Eesmärgiks on, et me suudaks rahuldada ülemaailmset nõudlust,» lausus Papadimitrou.

Kuigi ravikanepi tooteid lubab Kreeka riigis müüa juba eelmisest aastast, käib praegu parlamendis töö selle nimelt, et seadusandluse tasandil oleks riigis legaliseeritud ka selle tootmine. See on otseselt seotud ka sellega, et hetkel müüakse riigis vaid imporditud ravikanepi tooteid ehk Kreeka riik võidab rahaliselt sellest väga vähe võrreldes olukorraga, kus ka nende toodete tootmine toimuks Kreekas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles