Eesti kaheks jagamine: Harjumaa väiksem toetamine võib olla kaotus kogu riigile (3)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks lahkemaid annetajaid, endine rahandusminister Sven Sester täitis Isamaa kukrut 3000 euroga.
Üks lahkemaid annetajaid, endine rahandusminister Sven Sester täitis Isamaa kukrut 3000 euroga. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti kaheks jagamine eurotoetuste paremaks taotlemiseks võib küll suurendada riigile laekuvat raha, kuid selle mõistlik kasutamine võib hoopis keerulisemaks minna, näitavad teiste riikide kogemused.

Eesti kaheks jagamine eurotoetuste paremaks taotlemiseks võib küll suurendada riigile laekuvat raha, kuid selle mõistlik kasutamine võib hoopis keerulisemaks muutuda, näitavad teiste riikide kogemused.

Eesti jagamine kaheks piirkonnaks- arenenud Harjumaaks ja vähemarenenud ülejäänud Eestiks- on tõusnud päevakorda seetõttu, et Tallinn ja Harjumaa ajavad Eesti SKT nii kõrgeks, et Eestil on uuel eelarveperioodil oht jääda ilma kolmandikust senistest eurotoetustest. Samas on  kaheks jagamise juures üks suur küsimärk Tallinna ja Harjumaa investeeringud- Harjumaa kui enamarenenud piirkond võib sellega kaotada kuni miljard eurot.

Sama probleemi ees, kus pealinn kihutab ülejäänud riigi arengust kaugele ette, on ka mitmed teised riigid. Rahandusministeeriumi riigieelarve osakonna asejuhi Kadri Tali sõnul on eurorahastamise mõttes erinevateks regioonideks jagatud näiteks Tšehhi, Poola, Ungari, Sloveenia ja Slovakkia. Reeglina tähendab see enamarenenud pealinna eraldamist ülejäänud riigist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles