Tallinna Sadama kasum kukkus kolmandiku

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadam
Tallinna Sadam Foto: Mihkel Maripuu

Aasta kokkuvõttes  oli kontserni puhaskasum 26,4 miljonit eurot ehk 33  protsenti vähem kui aasta tagasi.  

ASi Tallinna Sadam eelmise aasta auditeerimata tegevus-ja majandustulemuste kohaselt suurenes  ettevõtte sadamaid läbinud reisijate arv  4 protsenti, kaubamahud vähenesid 5 protsenti, ettevõtte tulu kasvas 121,3 miljoni euroni ja  puhaskasum oli 26,4 miljonit eurot.  

Tallinna Sadama nõukogu esimehe Aare Targa sõnul põhjustasid puhaskasumi vähenemise eelkõige tulumaksukulu riigile makstud rekorddividendidest ning ka jäämurdja Botnica allahindlus 6 miljoni euro võrra.

2017.aastal liikus läbi Tallinna Sadama sadamate 19,2 miljonit tonni kaupa, mis oli võrreldes eelmise aastaga 5 protsenti vähem. Sadamates teenindatud reisijate arv suurenes eelmise aastaga võrreldes 4  protsenti ja saavutas 10,6 miljoni taseme.

Tallinna Sadama nõukogu esimehe Aare Targa sõnul tulenes kogu kabamahu langus vedellasti arvelt, kõikide teiste lastiliikude mahud kasvasid; reisijate arvu kasvu taga oli kasv nii Helsinki kui Stockholmi liinidel reisinud inimeste kui ka kruiisireisijate osas.

«Jätkuvalt on kõige populaarsem laevaliin Tallinn-Helsingi, kus reisis aasta jooksul kokku 8,83 miljonit inimest. Esmakordselt ületas eelmisel aastal Tallinn-Stockholmi liini reisijate arv miljoni piiri. Kruiisilaevad külastasid Tallinna Sadama sadamaid 316 korda ja tõid Eestisse 566 tuhat turisti,» selgitas Tark.

Mandri ja suursaarte vahelises reisijateveos teenindas Tallinna Sadama tütarettevõte TS Laevad esimesel opereerimisaastal kokku 2,23 miljonit reisijat ja 950 tuhat sõidukit.

Auditeerimata  andmetel moodustasid Tallinna Sadama  kontserni 2017. aasta  tulud  121,3 miljonit eurot ehk 18 protsenti enam kui aasta varem. EBITDA ehk kasum enne intresse, makse ja kulumit  oli 67 miljonit eurot  olles  1 protsendi suurem kui aasta varasem näitaja.   Aasta kokkuvõttes  oli kontserni puhaskasum 26,4 miljonit eurot ehk 33  protsenti vähem kui aasta tagasi.  

2017. aastal  kandis ettevõte kõigi aegade suurima dividendimaksena riigi eelarvesse 48 miljonit eurot, millele lisandus tulumaksukulu summas 12 miljonit eurot.

Tallinna Sadama kontserni kuuluvad lisaks emaettevõttele veel tütarettevõtted TS Laevad ja TS Shipping.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles