Redgate Capital sai investeerimisühingu tegevusloa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Redgate
Redgate Foto: «Radar» / Kanal 2

Finantsinspektsioon andis investeerimispanganduse ettevõttele AS Redgate Capital investeerimisühingu tegevusloa, mis annab võimaluse korraldada ettevõtete aktsia- ja võlakirjaemissioone nii avaliku kui ka mitte-avaliku pakkumise teel.

Ettevõte on varem pakkunud finantseerimisalast nõustamisteenust, kuid saab nüüd astuda vastutusrikkamasse rolli, ütles Redgate Capitali partner Aare Tammemäe pressiteate vahendusel.

«Viimased avaliku pakkumisega võlakirja emissioonid on toimunud pankade nagu Inbank ja LHV poolt. Paljude ettevõtete jaoks oli varasemalt ainus võimalus avalike aktsia- ja võlakirjaemissiooni korraldamise täisteenuse sisseostmiseks pöörduda pankade poole, kuna vastava fookusega sõltumatud investeerimisühingud puudusid. Pankade kõrval oleme nüüdsest ka meie valmis väärtpaberi emissioonide korraldamise täisteenust pakkuma kõikidele ettevõtetele, kes soovivad kaasata kapitali Balti riikide kapitaliturul,» lisas ta.

Lähiaastatel on oodata mitme riigiettevõtte börsile viimist. Lisaks on börsiga liitunud pärast aktsiate esmaemissioone Eften Real Estate Fund III ja LHV Grupp. Samuti on börsi võlakirjade nimekirja lisandunud LHV, Inbanki ja Admiral Marketsi allutatud võlakirjad. Viimasena lisandus alternatiivturule First North Mainor Ülemiste 2023. aastal lunastatav võlakiri.

Tammemäe hinnangul ettevõtete börsile lisandumine jätkub. «Esiteks, ettevõtjatel on tärganud huvi uute investeeringute tegemiseks. Teiseks, prospektivaba väärtpaberipakkumise lävendi tõus 2,5 miljoni euroni võimaldab väike- ja keskmise suurusega ettevõtetel korraldada emissioone lihtsamalt ja väiksemate kuludega,» märkis Tammemäe.

«Kolmandaks on muudatused investeerimisfondide seaduses teinud pensionifondide jaoks lihtsamaks investeerida Eesti majandusse, näiteks võivad pensionifondid investeerida 100 protsendi ulatuses ühe ettevõtte väärtpaberi emissioonidesse, varem ainult 10 protsenti,» lisas ta.

«Olulise trendina näeme tulevikus pensionifondide kasvavat huvi kohalikku majandusse investeerimise vastu. 2017. aasta lõpuks oli Eesti pensionifondidesse kogunenud juba 3,7 miljardit eurot. Lisaks sellele näeme uue trendina rohkelt uusi avalikke väärtpaberi emissioone väikese ja keskmise suurusega ettevõtete poolt,» lisas ta.

«Pensionifondidel on võimekus paigutada lähiaastatel kohalikesse ettevõtetesse miljardeid eurosid. Küsimus seisneb selles, kas Eesti ettevõtetel on ambitsioonikaid ja piisavalt hästi läbimõeldud projekte. Minu arvamusel on Eestis hulganisti keskmise suurusega ettevõtteid, kes võiks kaaluda raha kaasamist läbi avaliku pakkumise börsi põhinimekirjas, mis aitaks neil kiiremini kasvada ning oma tuntust tõsta,» rääkis Tammemäe.

Finantsinspektsiooni väljastatav investeerimisühingu tegevusluba võimaldab korraldada väärtpaberite emiteerimist ja pakkumist ning väärtpaberitega seotud kliendikorralduste vastuvõtmist ja edastamist.

Tegevusloaga kaasnevad Redgate Capitalile erinevate riskide maandamiseks mõeldud täiendavad kapitalinõuded ja usaldusnormatiivid. «Meil on nüüd regulaarne aruandluse- ja raporteerimiskohustus,» ütles Tammemäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles