Eesti esimene aktsiaselts sündis Põlvas, et teha nagu Ameerikas (1)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vambola Kolbaklov näitab Põlva äärelinnas eramaja, kus tema juhtimisel töötanud biokeskus valmistas 198onendate lõpus 100 ruutmeetril laboripinnal tooteid, millega ei saanud hakkama kümnete tuhandete ruutmeetritega opereerivad Venemaa teadusasutused.
Vambola Kolbaklov näitab Põlva äärelinnas eramaja, kus tema juhtimisel töötanud biokeskus valmistas 198onendate lõpus 100 ruutmeetril laboripinnal tooteid, millega ei saanud hakkama kümnete tuhandete ruutmeetritega opereerivad Venemaa teadusasutused. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pöörane idee sundis Vambola Kolbakovi asutama rahvusvahelise haardega biotehnoloogia ettevõtte Lõuna-Eesti alevisse, kust Tartusse sai helistada vaid keskjaama kaudu, ning välismaalasega suhtlemine ajas KGB tagajalgadele.

-Fakt, et Nõukogude Liidu kui toonase maailma ühe mõjukama majandusruumi esimene aktsiaselts asutati Põlvas, mõjub müstiliselt. See oli ju samm sotsialismi teelt kapitalismi suunas. Kuidas see mõte teile pähe tuli?

Meil oli vaja mingisugust sobivat keha kavandatava farmaatsia tehase jaoks. Meie esimene ettevõtmine oli Biotehnoloogia Rakenduskeskuse asutamine 1986. aastal, kus me püüdsime esimest korda Ameerika moodi firmat teha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles