Tselluloositehas tõstaks väljalaske suudmes Emajõe temperatuuri 0,3 kraadi (5)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn. 10JAN17. 
Margus Kohava ja Aadu Polli 
Est-For Invest OÜ-st tutvustasid pressikonverentsil plaani investeerida Eestisse 1 miljard eurot. 
Pildil paremalt Aadu Polli ja Margus Kohava ning suhtelkorraldaja Kristi Liiva.
Foto: Erik Prozes, Postimees
Tallinn. 10JAN17. Margus Kohava ja Aadu Polli Est-For Invest OÜ-st tutvustasid pressikonverentsil plaani investeerida Eestisse 1 miljard eurot. Pildil paremalt Aadu Polli ja Margus Kohava ning suhtelkorraldaja Kristi Liiva. Foto: Erik Prozes, Postimees Foto: Erik Prozes / Postimees

Tartu külje alla plaanitav puidurafineerimistehas tõstaks Suur-Emajõe keskmist temperatuuri puhastatud vee väljalaske suudmes keskmise vooluhulga puhul pärast segunemist jõeveega ca 0,3 kraadi võrra.

Jõe väljalaske suudmest eemal oleks mõju vastavalt kaugusele väiksem. Arvutus põhineb Est-For Investi nõustava rahvusvahelise biomajanduse eksperdi Daniel Paalssoni hinnangul. Tehase veetarbimine oleks kuni 0,7 kuupmeetrit sekundis. Suur-Emajõe keskmine vooluhulk on 63,3 kuupmeetrit sekundis, vahendab ERRi uudisteportaal.

Nii oleks tehase veetarbimine 1,3 protsenti keskmisest vooluhulgast. 1,2 protsenti keskmisest vooluhulgast laseks tehas puhastatud heitveena jõkke tagasi. Puhastatud heitvesi sisaldab loodusliku päritoluga ühendeid. Need pärinevad tootmisprotsessi tarbeks kasutatud puidust või lubjast, millega pleegitatakse puitmassi. Tegemist on kloriidi-, kaaliumi-, karbonaadi-, kaltsiumi- ja sulfaatioonidega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles