Rahva teenrid aktsiisipoliitikast: kahjud jäävad Eestile, tulud lähevad Lätile (16)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alko 1000 Market alkopood Eesti-Läti piiril
Alko 1000 Market alkopood Eesti-Läti piiril Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ajakirjanikud Mirko Ojakivi, Merilin Pärli ja Sulev Vedler arutlesid Vikerraadio saates «Rahva teenrid» valitsuse aktsiisiotsuste üle ja leidsid, et läbimõtlemata aktsiisiotsused on toonud ootamatuid tagasilööke.

ERRi uudisteportaal vahendas olulisemad mõtted saateosaliste arutelust.

«Küsimus ei ole ainult aktsiisides. Aktsiisid mõjutavad inimeste käitumist - kui inimesed on harjunud Lätis alkoholi järel käima, siis neil süveneb see harjumus ja nad käivad seal ka edaspidi ja toovad sealt ka muud kaupa. Lõuna-Eesti poed on hädas, mingil hetkel hakkavad hätta sattuma ka Tallinna kauplused. Ka Tallinna restoranid ja laevaliinid, sest soomlased ei taha ju enam kallist alkoholi siit osta. See võib sellise lumepalliefekti kaasa tuua,» rääkis Sulev Vedler.

Velder pakkus, et võib-olla peaks nüüd alkoholiaktsiisiga tagasi tõmbama. «Makse tõstetakse, makse langetatakse,» ütles ta.

Mirko Ojakivi rõhutas, et alkoholist saadavad kahjud jäävad Eesti riigi kanda, aga tulud lähevad Läti riigieelarvesse. «Kui läbimõtlematult ajada alkoholipoliitikat, siis selle mõjud Eesti rahvale on hoopis teistsugused,» ütles Ojakivi.

https://www.err.ee/682304/rahva-teenrid-aktsiisitous-voib-tuua-lumepalliefekti

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles