Villa Benita: Keila haigla müük võib seletada haigekassa ebaseaduslikku käitumist

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila haigla.
Keila haigla. Foto: Mihkel Maripuu

Hooldusravi ettevõte Villa Benita teatas, et jätkab kohtuteed haigekassaga tolle konkurentsi kahjustava tegevuse vastu.


Eile teatas Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH), et sõlmis sihtasutusega PJV Hooldusravi lepingu, mille alusel annab PERH Keila haigla hoone koos kõigi õiguste ja kohustustega üle uuele omanikule.

«Tahame kinnitada, et meie seisukohad haigekassa lepingu ja kohtuprotsessi jätkumise osas ei ole seoses PERHi ja PJV Hooldusravi tehinguga muutunud. Hoopis vastupidi, PERHi ja PJV Hooldusravi tehing näitab meie jaoks selgelt põhjust, miks haigekassa ei kuulutanud välja konkurssi Keila piirkonnas ja miks ei toimunud ostu-müügitehing enne 1. aprilli. Võiks öelda, et kuningas on alasti,» ütles Villa Benita juhataja Liina Lokko.

Lokko sõnul on täiesti arusaamatu, miks ravijuhud olid planeeritud PJV Hooldusravile, vaatamata asjaolule, et PJV Hooldusravil ei ole antud kohas tegevusluba. «Pärast Keila haigla müüki eraettevõtjatele võib öelda, et olukord Eesti tervishoiuturul on rikkam erakordselt absurdse kaasuse võrra. Riik tellib pikaajalise lepinguga teenust ühelt erahaiglalt, mis ei täida elementaarseidki ohustus-ja sanitaarnõudeid,» oli Lokko pettunud.

«Teisele erahaiglale ehk Villa Benitale, kes on aastaid investeerinud teenuse kvaliteeti ja on omandanud värskelt esimese Eesti haiglana ISO9001 kvaliteedisertifikaadi öeldakse, et teie teenust me ei vaja,» lisas ta.

Lokko möönis, et Villa Benita on esitanud kaebuse ka konkurentsiametile ning kui sealt kiiret lahendust ei tule, siis pöördutakse hinnangu saamiseks ka Euroopa Komisjoni poole .

«Samuti jätkame kohtuteed haigekassaga ringkonnakohtus. Olgugi, et Eestis ei näi täidesaatev võim kohtuvõimuga arvestavat, sest sõltumata halduskohtu otsusest, et haigekassa tegevus on vaba konkurentsi kahjustav, ei tühistatud haigekassa vastavat otsust, mille alusel said konkureerida ravijuhtude osas vaid Tallinnas, Maardus ja Loksal tegutsevad hooldusasutused ning ei kuulutatud välja uut konkurssi,» ütles Lokko.

Märtsi lõpus rahuldas Tallinna Halduskohus AS Villa Benita kaebuse Eesti Haigekassa juhatuse otsuse osas, millega määratleti Harjumaa piirkonnad, kus raviasutused saavad konkureerida riikliku toetusega hooldusraviteenuse pakkumisele. Otsusega kuulutati välja valik hooldusravi erialal Harju piirkonnas vaid Kallaveres, Tallinnas ja Loksal. Liina Lokko sõnul võeti AS Villa Benital antud otsusega õigus konkureerida samadel tingimustel haigekassa lepingule Harjumaa elanikele hooldusteenuse pakkumisel.

«Villa Benita eesmärk oli juhtida tähelepanu, et konkurents peab olema õiglane ka tervishoius ja haigekassaga lepingute taotlemises. Halduskohtu otsusest lähtuvalt võib öelda, et ravi rahastamise lepingute sõlmimine mõjutab konkurentsi, tagades ravi rahastamise lepingut omavatele teenuse osutajatele üldjuhul parema positsiooni võrreldes lepingut mitte omavate teenusepakkujatega. Asjaolust, kas asutusel on ravi rahastamise leping, sõltub patsiendi omaosaluse määr teenuse ostmisel. Hetkel peab Villa Benita hooldushaigla patsient oma teenuse eest tasuma 100 protsenti ise,» möönis Lokko märtsi lõpus.

Aprilli lõpus esitas haigekassa ringkonnakohtule apellatsioonkaebuse märtsi lõpus tehtud halduskohtu otsuse suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles