Tapamaja töötajate streigi toetuspikett ähvardab Soome jõuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toetuspikett Rakvere lihakombinaadi ees.
Toetuspikett Rakvere lihakombinaadi ees. Foto: Meelis Meilbaum

Ametiühingute keskliit korraldab Rakvere Lihakombinaadi tapamaja streikijate toetuseks tuleval kolmapäeval piketi Soomes ning registreeris uue toetusstreigi, mis algab järgmise nädala neljapäeval.

Ametiühing plaanib streikijate toetuseks koostöös Soome ametiühinguga piketti kas HKScani peakontori ees Turus või Vantaas, ütles ametiühingute keskliidu organisatsioonisekretär Artjom Arhangelski BNS-ile.

Ta lisas, et ametiühing registreeris ka uue toetusstreigi tapamaja töötajate toetuseks, mis algab tuleval neljapäeval ja kestab kolm päeva.

«Tööandja poolt pole ühtegi ettepanekut tehtud, jätkame oma tegevust,» ütles Arhangelski, kelle sõnul on ametiühingu liikmete arv kasvanud umbes 105-110 liikmeni.

HKScani kontserni kuuluva Rakvere Lihakombinaadi tapamaja töötajad alustasid käesoleva nädala teisipäeval tähtajatut streiki töötajate palkade tõstmiseks.

Ettevõtte töötajad nõuavad streigiga tapamaja töötajate põhipalga tõstmist 16 protsendi võrra tagasiulatuvalt alates 1. veebruarist ja lisaks 16 protsenti põhipalga tõstmist 1. juulist. Lisaks nõutakse, et tulemuspalga arvestamist ei muudetaks. Tapamaja töötajate senine netopalk on ligikaudu 750 eurot kuus. See koosneb põhipalgast ja lisatasudest.

Rakvere lihatööstuse tapamaja 64 töötajast 27 korraldasid mullu oktoobris tööseisaku, millega nõuti kõrgemat töötasu. Tööseisaku tõttu vallandati kolm töötajat. Tööseisakuga tööandjalt kõrgemat töötasu nõudnud Rakvere lihatööstuse tapamaja töötajad pöördusid töötüli lahendamiseks ka riikliku lepitaja poole, kes ei suutnud vaidlevaid pooli lepitada.

HKScan on Soome peakontoriga Põhjamaade lihatootja, mis toodab ja turustab sea-, veise, linnu- ja lambaliha, töödeldud liha ning valmistoite. Möödunud aastal teenis kontsern 1,8 miljardi euro suuruse käibe juures 18 miljonit eurot kahjumit. Eestis kuulub HKScani kontsernile Rakvere Lihakombinaat ja Tallegg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles