Läti peaminister tahab Rubesa-küsimust Balti kolleegidega arutada (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide peaministrid (vasakult): Jüri Ratas, Māris Kučinskis, Saulius Skvernelis
Balti riikide peaministrid (vasakult): Jüri Ratas, Māris Kučinskis, Saulius Skvernelis Foto: Mihkel Maripuu

Läti peaminister Māris Kučinskis arutab oma Eesti ja Leedu ametivenna Jüri Ratta ja Saulius Skvernelisega AS RB Raili juhatuse esimehe Baina Rubesa sobivust oma kohale, ütles BNS-ile peaministri pressisekretär Andrejs Vaivars.

Kučinskis tahab kuulda poolte põhjendusi Rubesa umbusaldamiseks, selgitas ta. Kohtumise aega ei osanud Vaivars mainida.

RB Rail teatas reedel, et selle tegevjuht ja juhatuse esimees Baiba Rubesa ei plaani pärast neljapäevast aktsionäride umbusalduse avaldust juhikohalt tagasi astuda. Neljapäeval avaldasid toimunud RB Raili aktsionäride üldkoosolekul Eesti ja Leedu esindajad Rubesale umbusaldust, Läti jäi erapooletuks.

«Viimasel kahel aastal on RB Raili juhatus vaevelnud aeglaste otsuste tegemiste tagajärgedega, mis on pärssinud võimet projektiga kiiresti ja aegsasti edasi liikuda. Tõepoolest, ühisettevõtte nõukogu on pidevalt takistanud RB Raili organisatsiooni ühtseks tervikuks muutmist, mis on projekti ellu viimise veelgi raskemaks teinud,» ütles Rubesa pressiteate vahendusel.

«Olen teadlik, et olen olnud ebamugav tegevjuht, kes ei rahuldanud aktsionäride ja isegi kasusaajate erihuvisid, valides selleasemel ettevõtte juhtimise kõrgemad väärtused, läbipaistvuse, ausa projekti rakendamise kolme riigi avalikuse huvides – vaadates kaugemale olemasolevate riiklike raudteefirmade praegustest kaubaveo mustritest,» jätkas ta.

«Tean, et minu umbusaldamine kahe aktsionäri poolt tulenes tegelikult minu algatusest luua võimalikult tõhus projekti juhtimine ja koordineerimine, ettepanekuga luua väga integreeritud projekti elluviimise organ,» lisas Rubesa.

Umbususaldusavaldus esitatakse ettevõtte nõukogule, mis otsustab Rubesa jätkumise ühisettevõtte juhina. Rail Baltic Estonia tegevjuhi Riia Sillave sõnul avaldati Rubesa suhtes rahulolematust erimeelsuste tõttu projekti juhtimises ja leiti, et on vaja teha muutusi.

«Baiba Rubesa on edukalt Rail Balticu projekti tutvustanud ja uue raudtee rajamist ette valmistanud. Siiski on püsinud erinevad tõlgendused selle perioodi ülesannete ja vastutuse jaotuse kohta riikide ja projekti koordinaatori vahel. Viimane oli põhjuseks, mille tõttu ettevõtte osanikud juhatuse esimehe suhtes rahulolematust väljendasid,» ütles Sillave BNS-ile.

«Oleme kolme riigi, projekti koordinaatori ja Euroopa Komisjoniga koostöös Rail Balticuga kenasti edasi liikunud. Oleme jõudnud projekteerimisfaasi, mille jaoks on vaja teha juhtimises muudatusi ja tehnilist laadi lähenemist,» lisas ta.

RB Raili Leedu osaniku Rail Baltica Statyba tegevjuht ning RB Raili nõukogu asejuht Karolis Sankovskis kinnitas umbusalduse avaldamist. «Asja ei arutatud nõukogu istungil, kuid seda arutati aktsionäride üldkoosolekul, kus otsustati tegevjuhti umbusaldada,» ütles Sankonvskis, lisades, et küsimust arutatakse järgmistel nõukogu istungitel.

«On olulised erimeelsused projekti juhtimise ja koordineerimise osas,» lisas Sankovskis, Rubesa umbusaldamise põhjuseid rohkem täpsustamata.

Rubesa valiti RB Raili juhiks 2015. aasta oktoobris. Enne seda oli ta Statoil Läti juht, töötas Statoili Aserbaidžaani harus ja oli Läti Citadele panga nõukogu liige.

RB Rail on loodud Rail Balticu projekti keskseks koordineerimiseks. Selle aktsiad kuuluvad võrdsetes osades Eesti RB Rail AS-ile, Läti SIA-le Eiropas Dzelzceļa Līnijas ja Leedu UAB-le Rail Baltica Statyba.

Rail Balticu projekt näeb ette Euroopa rööpmelaiusega raudtee ehitamise Tallinnast Poola-Leedu piirini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles