Seeder rahastaks heldet pensionitõusu teise samba arvelt (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi esimees Helir-Valdor Seeder (keskel)
IRLi esimees Helir-Valdor Seeder (keskel) Foto: Tairo Lutter

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juhi Helir-Valdor Seederi sõnul väärib Keskerakonna välja käidud 100 eurose pensionitõusu idee kindlasti arutelu. Ühe katteallikana näeb ta teist pensionisammast, kuhu riik maksed lõpetaks. 

Pensionitõusu jutt sai alguse eelmisel nädalal, mil Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb rääkis ajalehele Lääne Elu, et pension võiks aastal 2019 või 2020 kasvada umbes 100 eurot. Peaminister Jüri Ratas ütles, et pigem võiks kasv olla kuni 70 eurot. 

Kui teine IRLikas, rahandusminister Toomas Tõniste oli plaani suhtes skeptiline, siis Seeder tuli mõttemänguga kaasa ja leidis, et erakorralist pensionitõusu tasuks kaaluda. 

Ta märkis, et kindlasti tuleks arutada madalamat pensionit saavate isikute küsimust, kuna nemad ei võitnud ka tulumaksureformist. «Kui poliitikutel on valmidus tõsiseks diskussiooniks, siis tuleks seda kindlasti arutada,» märkis Seeder.

Seeder näeb ühe võimaliku katteallikana praeguse pensionisüsteemi teise samba maksete vabatahtlikuks tegemist. See haakub IRLi juhi varasemate seisukohtadega, et riigi maksed teise pensionisambasse tuleks lõpetada ja suunata see raha (314 miljonit eurot) muuhulgas riigipensionite 10-protsendiliseks tõusuks. 

«Kui muuta teine sammas vabatahtlikuks, siis vabaneks sellest riigi vahendeid, mida saaks muuhulgas kasutada ka pensionitõusuks,» rääkis Seeder.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles