Ikea teekond tränipoest suurfirmaks

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikea kataloog 1951
Ikea kataloog 1951 Foto: Ikea

Ikea sai alguse pisividinate müügist ning kasvas maailma üheks tuntuimaks ettevõtteks. 

1926

Ikea rajaja Ingvar Kamprad sünnib Lõuna-Rootsis Elmtarydi talus Agunnarydi külas. 5-aastaselt hakkab ta külarahvale väikese vaheltkasuga tikke ja kala müüma.

1943

Kamprad avab esimese Ikea nimelise äri, mis alguses müüs postiteel pliiatseid, postkaarte ja muud pisinänni. Ettevõtte nimi tuleb Kampradi nimetähtedest ja tema kodutalu ja –küla esitähtedest.

Ikea esimene silt
Ikea esimene silt Foto: IKEA

1948

Mööblitootmine on oluline lisategevust paljude rootsi talunike jaoks. Ikea hakkab muuhulgas ka mööblit müüma ning idee on edukas. Kamprad murrab pead, kuidas mööblit paremini kokku panna ja turundada.

1951

Rootsis ilmub esimene Ikea mööblikataloog.

Foto: IKEA

1953

Älmhultis avatakse esimene Ikea toodete näitusesaal, kus inimesed saavad kaupa enne tellimist vaadata.

1955

Ikea hakkab oma mööblit disainima. Mööbel, mida inimesed peavad ise kokku panema, saab ettevõtte eduloo osaks.

1958

Ikea avab esimese poe Älmhultis. Paljud on skeptilised, kas keset metsi tasub suurt mööblipoodi avada. Kliendid on aga valmis odava mööbli nimel reisima ning poeskäigus saab perekondlik ettevõtmine.

Ikea ladu 1953
Ikea ladu 1953 Foto: IKEA

1950-aastate lõpp

Kamprad meelitab kliente odavate hindadega ja tootjaid suurte tellimustega. Kamprad ennustab ka televisioonile suurt tulevikku ning ostab ära televiisoritootja Helsingborgis. Ettevõtmine on aga nii kahjumlik, et Ikea edasine saatus on küsimärgi all.

1960-aastad

Konkurendid vaatavad Ikea madalaid hindu pahura pilguga ning survestavad tootjaid Ikeale mitte tarnima. Kamprad leiab uued tootjad Taanist ja Poolast. Ikea avab poed Taanis ja Norras.

Ikea 1961
Ikea 1961 Foto: IKEA

1968

Ettevõtte kiire kasv nõuab uusi lahendusi ning Ikea ostab oma esimese arvuti.

1973

Avatakse esimesed Ikea poed väljaspool Skandinaaviat, alguses Šveitsis ja siis Saksamaal. Ikea kolib peakorteri Taani, et Rootsi kõrgete maksude eest pääseda.

Ikea muuseum
Ikea muuseum Foto: Emil Langvad/TT/TT NEWS AGENCY

1983

Hollandis rajatakse Inter IKEA Systems B.V, mis suureks kasvanud äri haldab. Samal ajal läheb ettevõte üha uutele turgudele: USA, Itaalia, Prantsusmaa, Suurbritannia.

1986

Kamprad annab ettevõtte juhtimise üle. Ikea on jaotatud kolme erineva organisatsiooni vahel, mis igaüks saavad eraldi juhtkonna.

1991

Luksemburgis rajatakse Inter IKEA Holding SA, millest hakkab erinevaid Ikea organisatsiooni haldama. Luuakse eraldi mööblisarjad lastele ning keskendutakse rohkem perede vajadustele.

2000-aastad

Ikea laieneb Jaapanisse ja Venemaale. Ettevõte tuleb välja uute lahendustega köökide ja magamistubade jaoks.

IKEA 2018.
IKEA 2018. Foto: IKEA

2013. saab Ingvari poeg Mathias Kamprad Inter IKEA Group´i nõukogu esimeheks.

IKEA 2018.
IKEA 2018. Foto: IKEA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles