Soome küla maksab vanematele iga lapse kohta kuni 10 000 eurot toetust (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi turvatoolis. Pilt on illustratiivne.
Beebi turvatoolis. Pilt on illustratiivne. Foto: panthermedia.net / Tatiana Kostareva

Võitlemaks rahvastiku vähenemisega pakub Miehikkälä küla Soome idaosas vanematele 10 aasta jooksul 1 000 eurot aastas iga lapse eest, kes seal üles kasvab. 

Et laste sündi soodustada, makstakse vanematele iga sündinud beebi eest  kopsakat toetust, vahendab Yle.

1 000 eurot aastas makstakse välja kuni laps saab 10-aastakseks, tingimusel, et  laps ja vähemalt üks tema vanematest külas elab. Seni maksti vanematele toetus iga beebi pealt 3 000 eurot

Linnapea Arto Ylönen sõnul on juba see toetus julgustanud inimesi lapsi saama. «Kahtlen, kas meil ilma selleta oleks külas igal aastal 10 uut last,» rääkis ta. «Ma ei näe ühtegi põhjust, miks toetussummat mitte tõsta, kui see aitab laste aru kasvule kaasa,» lisas ta.

Miehikkälä rahvaarv on viimased aastakümned pidevalt vähenenud, praegu elab külas 2 000 inimest. Üks kolmes küla koolist tuli kevadel sulgeda. «Ma soovin, et sündivate laste arv kahekordistuks iga 20-30 aastaga,» rääkis Ylönen.

Lisaks lastetoetusele pakutakse uutele koduostjatele 4 000 euro suurust toetust. Kavas on kaotada ka lasteaiatasud. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles