Monstrum nimega MiFID II

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Karikatuur: Urmas Nemvalts

Ei, see ei ole järjekordne ulme- või fantaasiafilmist pärit kummitus. See monstrum reguleerib Euroopas miljonite investorite, tegelikult kõikide eurooplaste sääste. Jaanuaris kehtima hakanud regulatsioon MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) standardiseerib investeerimisteenuseid kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides.

MiFIDi  esimene versioon hakkas kehtima 2007. aasta 1. novembrist, aga kriisi tõttu tehti sinna veel hulgaliselt muudatusi ja täiendatud versioon võeti vastu 2. juunil 2014 ning esialgu pidi see kehtima hakkama eelmise aasta 3. jaanuarist. Siiski 2006. aasta veebruaris otsustati lükata rakendamine edasi, et pangad, investeerimisfirmad ja -fondid ning kõik teised turuosalised jõuaksid oma infotehnoloogiasüsteemid valmis.   

Tegemist on monstrumregulatsiooniga, mille koostamine võttis aega seitse aastat. Seal on 7000 leheküljel kokku 1,7 miljonit artiklit, mis mõjutab Euroopa Liidu finantssüsteemi igat nurgakest – alates pankadest kuni maaklerfirmadeni, varahaldusfirmadest pensionifondideni, börsioperaatoritest jae- ehk väikeinvestoriteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles