Välisinvestoril on saabunud Eestis raske aeg (3)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahapesu. Pilt on illustreeriv.
Rahapesu. Pilt on illustreeriv. Foto: Caro/Sven Hoffmann

Eesti firmades osaluse soetamine on mitteresidentidele karmide rahapesuvastaste reeglite tõttu saanud pidevaks peavaluks. 

Kohalikus pangas väärtpaberikonto loomine jääb kas venima või hoopis katki ning nii jääb Eesti ilma ka välismaa rahast, vahendab Äripäev. Soraineni M&A (ühinemiste ja ülevõtmiste – toim) tehingute nõustajana tegutsev Toomas Prangli tõdes, et büroo seisab tihti silmitsi olukorraga, kus mitteresidentidele nii Euroopa Liidust kui ka väljastpoolt on väärtpaberikonto avamine vaevaline protsess.

Näiteks lükati Prangli sõnul hiljuti määramata ajaks edasi üks projekt, kus ettevõtjad proovisid üle Euroopa kapitali kaasata, ning pidurdamisel on oma osa selles, et investoritel võtab väärtpaberikonto avamine heal juhul aega kaks kuni kolm kuud.

«Kindlasti on tegemist probleemiga, mis mõjub halvasti Eesti majanduse konkurentsivõimele,» möönis ka tehingunõustamisfirma Keystone Advisers partner Tõnis Kons. Probleeme ei tekita Konsi sõnul mitte niivõrd taustakontrolli pikkus, vaid see, et pankadel puudubki huvi mitteresidentidega tegemist teha. 

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles