Lasse Lehis: suured maksumuudatused ajaksid omavalitsused tülli

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasse Lehis.
Lasse Lehis. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liige Lasse Lehis arvas kinnisvaramaksu ideed kommenteerides, et erinevate piirkondade huvid on väga erinevad ning ühist keelt leida on pea võimatu. 

Kinnisvaramaksu idee sai tema sõnul aga liiga palju tähelepanu ning ideest huvitavam oli selle autor. «Igatahes ta on oma ametisse hästi sisse elanud. Ausalt öeldes mina pole veel kohanud ühtegi linnapead või vallavanemat, kes arvaks, et omavalitsusel on liiga palju raha. Sõltumata erakondlikust kuuluvusest või varasemast töökohast. See ongi nende töö,» kommenteeris Lehis Viimsi vallavanema Siim Kallase mõtteavaldust kinnisvaramaksu vajadusest.

Omavalitsuste juhid tunnevad pidevalt, et riik peaks raha juurde andma või võiks ise mingeid lisamakse kehtestada. Tihi otsitakse võimalusi kohuda lisaraha neilt, kes sellele vallale makse ei maksa.

«Need variatsioonid on piirkonniti erinevad - näiteks Valga linnas töötavad Läti elanikud ja Valga tahaks, et ka mitteresidendi tulumaksu jagatakse omavalitsustele - Viimsit see mõte ilmselt ei huvitaks üldse. Viimsi, Rae, Kiili jne kurdavad jälle dividendide pärast (nagu ka maksuamet, kes nutab saamata jäänud sotsiaalmaksu pärast) - samas Valga linnapeale ilmselt ei lähe see probleem üldse korda,» märkis Lehis.

«Narva-Jõesuu tahab maamaksu tõsta, sest seal on palju välismaalaste kinnisvara. Kui küsida Kihnu või Ruhnu vallavanemalt, siis neid vaevalt maamaks üldse huvitab jne. Pärnu jälle tahab turmismimaksu. Suurem osa mujal Eestis ei arva sellest ka midagi,» lisas ta.

Tallinnale aga meeldiks Lehis sõnul hoopis see, kui osa tulumaksust jagatakse ka töökoha järgi. «See oli muide ka mingis koalitsioonilepingus sees ja lausa Reformierakonna enda idee. Ei ole vist väga raske ära mõistatada, mida Viimsi vallavanem sellisest mõttest arvaks.»

«Kokkuvõttes: eri piirkondade huvid võivad olla nii erinevad või lausa kohati vastukäivad, et kui ei saavutata laiapõhjalist konsensust, on turvalisem jääda praeguse süsteemi juurde,» kommenteeris Lehis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles