Spetsialist: hinnatõusu mõjusid alahinnatakse

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukaupade pood New Yorgis. Aprillis kerkisid kaupade ja teenuste hinnad USAs märtsiga võrreldes 0,4 protsenti.
Toidukaupade pood New Yorgis. Aprillis kerkisid kaupade ja teenuste hinnad USAs märtsiga võrreldes 0,4 protsenti. Foto: SCANPIX

Investeerimisfirma Pimco juhatuse esimees Mohamed El-Erian kinnitas USA populaarsele investorite kanalile CNBC, et teda häirivad tõsiselt kerkivad toorainehinnad ning eriti see, et investorid ei suuda või ei taha näha inflatsiooni laiemaid mõjusid.

«Oleks nagu kaks reaalsust: kui analüütikud ja turuosalised vaatavad tarbijahinnaindeksi tõusu, nimetavad nad seda  ajutiseks, mööduvaks. Tavainimeste ja ettevõtjate jaoks on see aga reaalsus, nemad ei saa seda nimetada ajutiseks, sest see mõjutab nende igapäevaelu,» rääkis ta.

Praguse olukorra alahindamine ehk nimetamine ajutiseks või mööduvaks tekitab El-Eriani sõnul põhjendamatut rahulolu. Tegelikult peaks tema sõnul küsima: «Millised on hinnatõusu tagajärjed?». Hinnatõusul on tema sõnul kõiki puudutavad tagajärjed ja ühiskond peab sellest kuidagi välja tulema.

Investorid peaksid vaatama viis aastat ettepoole ja püüdma aru saada, millised on hinnatõusu tagajärjed kogu maailma majandusele.

Pärast 30-aastast USA valitsuse tegevuse jälgimist teeb Pimco juhi närviliseks püüd nn halba inflatsiooni ehk toorainehindade tõusu ohjeldada nn hea inflatsiooni ehk aktsiahindade tõusu arvelt. Selline samm ei ole tema sõnul kõige parem valik. Vaatamata 10-aastaste valitsusvõlakirjade tootluse tõusule ei kiirusta Pimco juht raha sinna paigutama, sest  majanduse näitajad on halvemad kui näha tahaks. Tema sõnul tuleb ka arvestada, et juuni lõpus astub turult välja senine võlapaberite peamine ostja USA keskpank Föderaalreserv.

«Ei ole selge, kes asemel astub. Ja kohe kindlasti ei taha sa oma investeerimisportfellis hoida ralli läbi teinud väärtpabereid, kellele sa ostjat ei näe,» märkis ta.

Selle asemel näeb ta paremaid investeerimisvõimalusi näiteks rahvusvaheliste ettevõtete aktsiates.

Reedel avaldatud andmetel oli USA aprillikuine inflatsioon 0,4 protsenti. Kui energia ning toiduhinnad välja arvata, oli kuine hinnatõus 0,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles