BP on jõudnud maailma suurima naftakatastroofi viimaste kahjutasudeni

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deepwater Horizoni plahvatusejärgsed kustutustööd 21. aprillil 2010. aastal
Deepwater Horizoni plahvatusejärgsed kustutustööd 21. aprillil 2010. aastal Foto: HANDOUT/REUTERS

Naftafirma BP loodab oma eelmise aasta neljanda kvartali kasumist leida veel viimased 1,7 miljardit dollarit, mis on ettevõttel ajaloo suurima naftakatastroofi, 2010. aastal Mehhiko lahes plahvatanud naftaplatvormi Deepwater Horizon viimastest kahjutasude summast seni puudu olnud.

«Kuivõrd kahjunõuete sissenõudmine on praktiliselt lõpusirgele jõudnud, on meil nüüd selgem ülevaade viimasest kahjunõude summast ja selle allikatest,» ütles täna BP finantsjuht Brian Gilvary pressiteates, vahendab Bloomberg.

Tema sõnul on ettevõte võimeline viimast kahjunõuet maksma oma tänastest rahavoogudest. «Iseäranis nüüd, kui naftabarreli hind on taas 50 dollari juures, tasakaalustades sellega meie majandustulemusi,» märkis Gilvary.

Sellega jääb ettevõttel 2018. aastal kokku lahendada kahjunõudeid 3 miljardi dollari ulatuses, mis on oluliselt suurem summa, kui ettevõtte möödunud aasta kolmanda kvartali lõpus prognoosis. Siis käsi jutt veel pisut kahest miljardist dollaris. Ettevõte avaldab oma neljanda kvartali majandustulemused 6. veebruaril.

Ühtlasi andis ettevõte teada, et jätkab «jõulist edasikaebamist» nende kahjunõuete osas, mis nende arvates ei allu kahjunõuete tingimustele. Financial Timesi andmetel on 2010. aasta naftakatastroofi tagajärgede likvideerimine ja kahjunõuded läinud ettevõttele kokku maksma 62 miljardi dollari ringis.

Deepwater Horizon naftaplatvorm oli 112 meetrit pikk, 78 meetrit lai, 97,4 meetrit kõrge ning ulatus 41,5 meetri sügavusele merre. Ta oli suuteline töötama 2400 meetri sügavuses vees ja maksimaalne puurimissügavus oli 9100 meetrit. Naftaplatvormi ehitus läks maksma 560 miljonit dollarit.

Naftaplatvormi meeskond oli 146 inimest, neist 11 hukkusid 2010. aastal toimunud plahvatuse tagajärjel. Tegemist on ajaloo suurima naftareostusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles