11 asja, mida tööintervjuul öelda ei tasu

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed tööintervjuu järjekorras.
Inimesed tööintervjuu järjekorras. Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Mõned töövestluse vead on suuremad kui teised. Sellegipoolest ei tasu kindlasti lausuda neid 11 fraasi või sõna, mis ei näita sind tööandjale heas valguses.

Keegi pole perfektne. Sa võid tööintervjuudel tõeline professionaal olla, kuid alati on võimalus, et sa ütled midagi, mis sind intervjueerija silmis kehvemaks teeb. See ei tähenda kohe, et sa intervjuu põhja lasid – kui sa just midagi väga halba ei öelnud, mis hävitab igasugusegi võimaluse tööd saada. Business Insider valis välja 11 lauset, mida ei tasuks tööintervjuul öelda.

1. «Mida su ettevõte teeb?»

Selline küsimus näitab sind laisa inimesena, kes ei viitsi enne vestlust isegi kõige tavalisemat Google’i otsingut kasutada.

2. «Oled sa abielus/rase?»

Ära küsi intervjueerijalt isiklikke küsimusi või midagi muud, mis võib olla solvav.

3. Ropendamine

Kõik ropendavad, kuid tööintervjuu pole selleks sobiv koht. Parem hoia vulgaarsused vaka all, eriti kui need on solvava, rassistliku või seksistliku alatooniga.

4. «Ma tahan su töökohta endale»

Pane end intervjueerija kingadesse. Kas sina tahaksid palgata kedagi, kelle jutt kõlab nii, nagu tahaks ta sul vaiba jalge alt tõmmata ja su töökoha endale napsata?

5. «See töökoht pole mu esimene valik»

Intervjueerija ei reageeri hästi kellelegi, kes näitab välja, et tahab uut töökohta ainult selleks, et karjääriredelil kiiremini kõrgemale pääseda.

Sama kehtib, kui oled töövestlusel ametikohale, mis pole su esimene valik, ja ootad endiselt vastust oma unelmate töökohast. Ära pane intervjueerijat tundma, nagu sa ei väärtustaks tema organisatsiooni.

6. «See töökoht olgu minu, või muidu…»

Isegi kui sa seda naljatades ütled, tundud lihtsalt kahtlase ja agressiivse inimesena.

7. «Kui ma seda tööd ei saa, siis ma ei tea, mis ma endaga teen!»

Ükski kogemustega intervjueerija ei lase sul endale süütunde tekitamisega töökohta kindlustada, nii et jäta kurb jutt kõrvale.

8. «Kas sa tahaksid minuga õhtust süüa?» või «Vau, sul on nii kena naeratus!»

Ära flirdi intervjueerijaga. Selline sobimatu taktika lõppeb sinu jaoks tõenäoliselt halvasti.

9. «Mis ametikoha intervjuu see on?»

Kui sa ei tea, mis töökoha jaoks intervjuud annad, siis tekib küsimus, kuidas sa sinna üldse sattusid. Kui oled aga segaduses, siis küsi näiteks, et milline inimene sellel töökohal edu saavutab. Nii paistad tööst huvitatuna ja jätad endast parema mulje.

10. «Ma tean, et ma ei ole kõige kvalifitseeritum inimene, aga…»

Kui nii ütled, siis võid saada sellise vastuse: «Ahah, ei ole? Head aega!»

Kui oled intervjuul, siis arvatakse nähtavasti, et oled piisavalt pädev ja kvalifitseeritud. Intervjueerija jaoks pole meeldiv, kui sa kõlad nagu hunnik õnnetust.

11. «Ma vihkasin oma eelmist ülemust»

Isegi kui su eelmise töökoha kollektiiv koosnes ennasttäis jobudest, siis hoia see enda teada või lähene kogemusele positiivselt. Sind palkav inimene tahab veenduda, kas sinust organisatsioonile ka kasu on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles