Saksamaa võlakoorem tegi kannapöörde (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võlakell Berliinis
Võlakell Berliinis Foto: SCANPIX

«Võlakell» Berliinis on esimest korda 22 aasta jooksul pärast paigaldamist hakanud tagurpidi käima, kuna riigi võlakoorem on vähenemas. 

Kella seadsid üles Saksamaa maksumaksjate liidu liikmed organisatsiooni peakorteri ette 1995. aastal, et tõmmata tähelepanu riigi kasvavale võlale, vahendab the Local.

Nüüd on aga kell esimest korda hakanud näitama võla vähenemist kiirusega 78 eurot sekundis. Selle kiirusega kuluks Saksa riigil ja liidumaadel kogu 2 triljoni euro suuruse võla tasumiseks 800 aastat.

Aga liidu sõnul on ometi tegemist hea uudisega Euroopa suurima majanduse jaoks.  «Alles hiljuti on riigi ja liidumaade valitsused hakanud võla osas suuremat vastutustunnet üles näitama,» ütles organisatsiooni juht Reiner Holznagel.

«Poliitika, mis tegi liiga järeltulevatele põlvedele, on nüüd õnneks lõppenud.»

2014. aastal seadsid kantsler Angela Merkel ja toonane rahandusminister Wolfgang Schäuble eesmärgiks eelarved tasakaalu viia.

Täna on Saksamaa avaliku sektori võlakoorem 68,1 protsenti riigi aastasest sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Maastrichti lepingu järgi võiks võlakoorem olla kuni 60 protsenti riigi SKTst.  Sellega saavad täha aga hakkama ainult Leedu, Eesti, Luksemburg, Soome ja Holland.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles