Eesti Pank: esimeses kvartalis lõi töökohti erasektor

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson.

Kuigi tööpuudus on Eesti majanduse kasvuvõimekust arvestades endiselt väga kõrgel tasemel, on hõivatute arv aastatagusega võrreldes siiski märkimisväärselt suurenenud – 37 700 võrra, kommenteeris olukorda tööturul Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar.


Samuti kasvas inimeste huvi tööturul aktiivselt osaleda, mille võib osaliselt panna majanduskasvu kiirenemise arvele.

«Kuigi töötuse määr kasvas tänavu esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta viimase kvartaliga, oli see kasv tavapärasest väiksem.

Esimeses kvartalis loodi töökohti peamiselt just erasektoris, mis on tänu ekspordimahtude suurenemisele olnud oluliseks majanduskasvu vedajaks,» märkis Soosaar.

Kui majanduslangusest väljatulekul põhines kasv esmalt tootlikkusel ja töötundide arvu suurendamisel, siis nüüd kaasavad ettevõtted tootmise suurendamiseks lisatööjõudu.

Sellele vaatamata tuleb majanduse tasakaalustatud arengu huvides hoida tööjõukulud kooskõlas tootlikkusega.

«Arvestades täpselt aasta tagasi toimunud töötuse hüppelist suurenemist, oli pikaajalise töötuse kasv tänavu esimeses kvartalis paratamatu. See viitab jätkuvale vajadusele tõhustada pikaajalistele töötutele suunatud tööturuteenuseid,» lisas keskpanga ökonomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles