Eesti keele väänamine internetiaadressides lõpeb peagi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Interneti Sihtasutuse juhatuse esimees Marek-Andres Kauts.
Eesti Interneti Sihtasutuse juhatuse esimees Marek-Andres Kauts. Foto: Priit Simson.

Täpselt üks kuu on jäänud hetkeni, mil Eesti internetiaadressid vabanevad piirangust, mis seni takistas .ee-lõpulistes domeenides kasutada kõiki Eesti tähestiku tähti, teatas domeenide registripidaja Zone Media.


Ettevõtte teatel saavad 13. juunist ka õ, ä, ö, ü, š ja ž loomulikuks osaks meie igapäevasest internetisuhtlusest.

«Internetis teenuseid pakkuvatele ja kasutavatele inimestele tähendab piirangute kadumine võimalust kasutada oma emakeelt seda väänamata.

Tulevikus välditakse sellega hulk segadusi ja piinlikkust tekitavaid olukordi, mis seni on täppide puudumisega kaasnenud,» märkis Zone.ee arendusjuht Ardi Jürgens.

«Kujutan elavalt ette, kui keeruline võis olla köökidele mööblit tootvate ettevõtete olukord, kes pidid pingutama endale normaalse internetiaadressi leidmiseks või pidid leppima aseainega.

Leiame ju ka täna aadressilt kook.ee kondiitritoodete e-poe asemel hoopis Itaalia köögimööbliga tegeleva ettevõtte,» lisas ta.

Kuna ettevõtjate huvi täpitähti sisaldavate domeenide vastu on suur, tuleb seekord kõigil, kes soovivad tõsta oma võimalusi üht või teist internetiaadressi endale saada, teha eeltööd. Selleks on kaks võimalust.

Esimene võimalus on neil, kellel on Eesti Interneti SA (EIS) poolt tunnustatud eelisõigus mingile nimekujule (kaubamärk, ärinimi või isikunimi).

Nemad võivad 16. maist kuni 5. juunini kestva perioodi jooksul esitada EISile tõestusmaterjalid neile kuuluva eesõiguse olemasolu kohta ja taotleda domeeni reserveerimist. Sellise taotluse esitamise eest tuleb sihtasutusele tasuda lõiv 60 eurot (ligi 940 krooni).

Tasub teadmiseks võtta, et taotluse esitamine EISile ja lõivu maksmine ei garanteeri siiski domeeni kasutusõiguse saamist. Kõik taotlused vaadatakse läbi sihtasutuse poolt ellu kutsutud komisjoni poolt, kellel on õigus ka taotlus tagasi lükata.

Samuti kehtib komisjonile taotluste esitamisel põhimõte «kes ees, see mees», nii et keegi võib teist oma taotlusega lihtsalt ette jõuda.

Täiendavalt tuleb märkida, et isegi kui EIS taotluse heaks kiidab, siis ei kaasne 60 euro maksmisega automaatselt domeeni registreerimist. Domeen tuleb hiljem registreerida registripidaja juures, mis tähendab veel täiendava registreerimistasu maksmist.

 Teine võimalus on kõikidele neile, kes EISi poolset domeeni reserveerimisvõimalust kasutada ei soovi või mõnd tunnustatud eelisõigust ei oma. Neile pakub Zone.ee välja võimaluse esitada domeeni registreerimiseks eeltellimus.

Eeltellimuse puhul ei reserveerita domeeni tellijale, vaid tema taotlus vormistatakse registripidaja poolt ette 13. juunil algavaks avalikuks registreerimiseks, et edastada taotlus kella kukkumisel kiiresti ja korrektselt registrisse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles