Piraattarkvara väärtus ulatus mullu Eestis 16 miljoni euroni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käerauad.
Käerauad. Foto: Toomas Huik

Iga-aastasest Business Software Alliance'i (BSA) globaalsest tarkvarapiraatluse uuringust selgub, et 2010. aastal kasvas kasutatava piraattarkvara hinnanguline väärtus Eestis 20 protsendi võrra 16 miljoni euroni.

Eestis jäi piraatluse tase möödunud aastal 50 protsendi juurde, mis on sama tulemus võrreldes eelneva kahe aastaga ning ühe protsendipunkti võrra vähem võrreldes 2007. aastaga. Lätis ja Leedus on piraatluse tase mõnevõrra kõrgem, vastavalt 56 ja 54 protsenti. Soomel ja Rootsil oli piraatluse tase 25 protsenti, edastas BSA.

Piraattarkvara hinnanguline väärtus kasvas mullu maailmas 14 protsendi võrra, ulatudes 41 miljardi euroni. Võrreldes aastaga 2003 on see näitaja kahekordistunud.

«Ühelt poolt toidab inimeste harjumust kasutada litsentseerimata tarkvara teadmatus, ent teisalt on levinud väärarusaam, et piraattarkvara kasutamisega ei põhjustata kellelegi kahju. Kiputakse unustama, et selline teguviis pärsib IT-valdkonna arengut ning innovatsiooni, sest ükski arendaja ei taha oma toodet paremaks teha teadmisega, et seda pidevalt varastatakse», rääkis BSA esindaja, vandeadvokaat Kaido Uduste.

Kuigi uuring näitas, et tarbijad eelistavad legaalset tarkvara 81 protsendil juhtudest, kasutatakse tarkvara sageli teadmatusest illegaalselt. See probleem on eriti sage arenevatel turgudel.

Kõige sagedamini seisneb piraattarkvara kasutamine selles, et ostetakse üksik litsents mõnele programmile, kuid seejärel installeeritakse see mitmesse arvutisse. 60 protsenti kodukasutajatest ning 47 protsenti äriklientidest peavad sellist teguviisi ekslikult legaalseks.

Eesti tarbijaskonna teadlikkuse tõstmisega piraattarkvara kahjulikkusest tegeleb Eesti Äritarkvara Liit, mille tegevjuhi Martin Hiire sõnul oskab suurem osa ärikasutajatest täna seadusliku tarkvara kasutamise eeliseid hinnata ning on teadlik ka piraattarkvara kasutamise tagajärgedest. Kui kasutaja ei ole seaduspärases kasutamises kindel, võib pöörduda info ja nõuannete saamiseks liidu poole.

Üleilmse tarkvarapiraatluse tase langes 2010. aastal ühe protsendipunkti võrra 42 protsendini. Maailma kõrgeim piraatluse tase on Gruusias – 93 protsenti. Järgnevad Zimbabwe 91 ning Jeemen, Bangladesh ja Moldova 90 protsendiga. Piraattarkvara hinnanguline väärtus on aga kõige suurem USA-s, Hiinas ja Venemaal.

BSA on mittetulunduslik organisatsioon, mis on loodud tarkvaratööstuse ja selle riistvaratootjatest partnerite eesmärkide saavutamiseks. BSA peakorter asub Washingtonis, organisatsioon on tegev rohkem kui 80 riigis.

Tarkvarapiraatlus seisneb eelkõige autoriõigusega kaitstud tarkvaraprogrammi loata reprodutseerimises, levitamises, kättesaadavaks tegemises või kasutamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles