Vaata, kui paljud Eesti inimesed saavad sinuga sarnast palka

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palk
Palk Foto: PantherMedia / Scanpix

Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder märkis värsket uuringut tutvustades, et inimestel on teinekord sellest raske aru saada, kes ikka seda keskmist palka saab .

Keskmine väljamakse oli eelmisel aastal 1013 eurot, lõviosa inimesi sai aga netosissetulekut alla selle. 

Inimesed tunnevad, eriti keskmist palganumbrit vaadates, et midagi on valesti «Kui ettevõtja maksab mediaanipalka, isegi siis ei või ta öösel rahulikult magada,» rääkis Seeder. Kuna inimesed võtavad uue töö vastu valdavalt ikkagi parema palga pärast, on see number oluline. Samuti on tähtis, et inimesed teaksid, millistel tingimustel nende palgad muutuvad. 

«Teadmatus palgaosas tekitab valeootusi ja kuulujutte,» rääkis Seeder. 19 protsenti agentuuri küsimustikule vastanud 14 000 inimeset ei osanud öelda, millal nende põhipalk viimati tõusis. Sel aasta tõusis palk 50 protsendil vastanuist, eelmisel aastal kasvas põhipalk 15 protsendil. 

Kolmandikul inimestest pole aga aimugi, miks nende palku muudetakse. Kolmandik arvas, et see sõltub ainult juhtide otsusest. «See on õppimiskoht, et inimesed teaksid, miks ja millal nende palgad muutuvad,» tõi Seeder välja. 

 

Järgmisel aastal plaanivad ettevõtted palju tõsta keskmiselt 3-6 protsenti. Palgatõusu plaanivad organisatsioonid ennekõike hariduses, infotehnoloogias, toitlustuses ja tootmissektoris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles