Norra ettevõte tarnib Pärnusse 4,5 miljoni eest vesiniktankla (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesiniktankla. Foto on illustreeriv.
Vesiniktankla. Foto on illustreeriv. Foto: ROMUALD MEIGNEUX/SIPA/ROMUALD MEIGNEUX/SIPA

Norra vesiniktehnoloogiaettevõte Nel Hydrogen Solutions tarnib Pärnusse ettevõttele NT Bene OÜ vesiniku elektrolüsaatori ja vesiniktankla 4,5 miljoni euro eest.

Nel Hydrogen paigaldab vesinikutankla Pärnu linna, kus see hakkab teenindama autosid ning hiljem ka busse ja veoautosid. Lepingu maksumuseks on 4,5 miljonit eurot ning tankla peaks valmima 2019. aastal, teatas Nel Hydrogeni emaettevõte Nel ASA Oslo börsile.

«Meil on hea meel teatada oma esimesest elektrolüsaatoriga kombineeritud vesiniktankla müügist Euroopas. See on kompaktne ja konkurentsivõimeline lahendus raskeveosõidukitele,» ütles Nel Hydrogen Solutionsi asepresident Jacob Krogsgaard.

Pärnusse rajatavat tanklat kaasrahastatakse Euroopa Liidu (EL) Euroopa Ühendamise Rahastust (CEF). Lahenduse vesinikutootmisvõimekus on 400 kilogrammi päevas.

NT Bene OÜ omanik ja juht Raigo Pert ütles BNS-ile, et pool rahastusest tuleb EL-ilt ning ülejäänuga panustab ettevõtte ise. Perti sõnul võiks tankla valmis saada juba järgmise aasta lõpuks.

Eesti ettevõte NT Bene OÜ on vesiniktanklat Pärnusse rajada soovinud juba pikemalt. Esiaglsete plaanide kohaselt pidi tankla valmima juba 2016. aastal, kuid projekt jäi toona võlgade tõttu lõpetamata.

Ka Pärnu linnavalitsus on andnud varasemalt teada, et on huvitatud heitgaasiemissioonide vähendamiseks vesinikul töötavate busse hankimisest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles