Uus-Meremaa tahab lõpetada kinnisvara müügi välismaalastele (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wellington Uus-Meremaal
Wellington Uus-Meremaal Foto: SCANPIX

Uus-Meremaa majandus õitseb ning seal on kena loodus, mis maailma rikkureid ligi meelitab. Samas on riik hädas oma kodanike majutamisega.

Riigi rahandusministri Grant Robertsoni sõnul on kinnisvaraturg, eriti mis puudutab elukondlikku kinnisvara, täiesti korrast ära, vahendab Financial Times.

«Maa ja ehitamise hind on pööraselt tõusnud ning taskukohaste elamute ehitus on kolinal kukkunud,» rääkis ta.  Seepärast tuleb sel nädalal riigi parlament välja seaduseelnõuga, mis keelab välismaalastel juba olemasolevaid eramuid osta.

Tegemist on esimese sammuga kinnisvarakriisi lahendamiseks. Sarnaste probleemide käes vaevlevad ka paljud teised arenenud riigid, kus kinnisvara hinnad on kiiresti tõusnud ning kodu omamine muutunud üha kättesaamatumaks.  

Välismaiste koduostjate suur sissevool, kallinevad üürid ja nigel palgatõus on viinud selleni, et Uus-Meremaal on kodutuid rohkem kui üheski teises arenenud riigis. Kokku elab Uus-Meremaal tänavatel umbes 40 000 inimest, mis on ligi 1 protsent riigi rahvastikust.

«Elasime mu ämma kodus mitu kuud, lapsed magasid põrandal,» rääkis Maleesha, kes koos abikaasaga Austraaliast naasis, et Uus-Meremaa suurest majanduskasvust osa saada. Kuigi tema abikaasal on töö, ei ole neil õnnestunud aga oma elamist üürida ning peatuvad juba kuid varjupaigas.

Kuigi riigi majandusel läheb ülihästi, siis kodu omamist või isegi üürimist saavad endale lubada ainult palgatabeli ülemises otsas olijad. Kinnisvarakriis oli ka septembris toimunud valimiste keskne teema. «Ees ootavad muutused ja me anname selge sõnumi, et Uus-Meremaa ei ole müügiks, » rääkis asepeaminister Winston Peters.

Viimase aastakümne jooksul on Uus-Meremaast väga huvitatud olnud näiteks Hiina kinnisvarainvestorid. Aucklandis on elukondliku kinnisvara hinnad selle ajaga tõusnud 90 protsenti. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles