SUUR INTERVJUU Finantsinspektsiooni juht: pankasid ei saa kohelda siidkinnastes (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilvar Kessleri sõnul Tallinna Ühistupanga puhul jääb küsimus, miks avaliku rahaga on vaja riske võtta.
Kilvar Kessleri sõnul Tallinna Ühistupanga puhul jääb küsimus, miks avaliku rahaga on vaja riske võtta. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Äsja teist ametiaega alustanud Eesti finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler ütles, et pankade üle ei saa järelevalvet teha siidkinnastes. Põhjus on lihtne – inimesed on nõrkade pankade päästmiseks pidanud liiga kõrget hinda maksma.

-Sel aastal on ajakirjanikud avalikkuse ette toonud kaks enneolematut juhtumit, kus Eesti pankade kaudu pesti mitu miljardit musta raha. Kas see oli ühe panga, Danske Eesti filiaali tegemata töö või ongi see Eesti pankade süsteemne probleem?

Alustame sellest, et kui pangad teevad äriplaani, tuleb neil määratleda riskiisu ehk kui palju nad tahavad tulu teenida. Paralleelselt tuleb luua süsteemid, mis riske maandavad ja kontrollivad. Meie ülesanne ongi vaadata, et riskiisu ja kontroll oleks tasakaalus. Danske juures nägime, et nad võtsid liiga palju riske, aga kontroll ei tulnud järele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles