Kuidas külvata ja rajada muru?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muru külvamine.
Muru külvamine. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Parim aeg muru rajamiseks on kevadel aprillist mai keskpaigani või hilissuvel juuli lõpust septembri alguseni. Muudel aegadel on väga tähtis hea kastmisvõimaluse olemasolu.


Vastrajatud muru tuleb kuivade ilmadega kasta üle päeva. Avatud ja tuulises kohas isegi iga päev, et olla kindel heas tulemuses. Seemned võib külvata veel ka hilissügisel just enne maa külmumist, nii alustavad need idanemist alles kevadel.

Hea muru saamiseks on tähtsateks teguriteks muld, kliima ja hooldus. Suurt tähelepanu tuleb pöörata enne muru rajamist antud maa-ala veerežiimile. Vajaduse korral tuleb seda kas drenaaži või vettpidavamate täitepinnaste abil muuta.

• Tasanda pinnas ja vajadusel paigalda dreenid liigniiskuse ärajuhtimiseks, eemalda kivid ja muu praht.

• Hävita umbrohud üldhävitava umbrohutõrjevahendiga Roundup. Pritsi 10-15 cm kõrguseid, heas kasvujõus olevaid umbrohtusid. Umbrohud pruunistuvad 2-3 nädala jooksul. Seejärel võid alustada mullatöödega.

• Piisavaks mullakihi paksuseks on 20-25 cm. Laota muld laiali. Sega mulda lubiaine ja väetis. Murutaimed kasvavad hästi nõrgalt happelises pinnases (pH 6,0-6,5). Happelist mulda neutraliseeri dolomiidijahuga 0,6-0,8 kg/m².

• Kevadisel muru rajamisel sobib rajamisväetiseks üldväetis. Kui muru rajamine jääb sügiseks sobib kasutada sügisväetist.

• Rehitse mullapind tasaseks ja rulli mururulliga, andes kerge kalde hoonetest eemale. Kalle on vajalik sademetevee ära juhtimiseks.

• Külva seemned mulda, arvestades 2-3 kg seemneid /100 ruutmeetrile.

• Rehitse seemned kergelt mulda ja rulli pind uuesti üle.

• Kasta mullapinda seemnete idanemise ajal (umbes kolme nädala jooksul), et tärkav muru ei kuivaks.


Allikas: Hansaplant

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles