Statoil investeerib miljardeid Põhja-Jäämere naftamaardlasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta puurtorn meres
Nafta puurtorn meres Foto: SCANPIX

Norra naftahiid Statoil ja selle partnerid plaanivad investeerida 5 miljardit eurot Põhja-Jäämeres asuva Johan Castbergi naftamaardla arendamiseks, mis on poole vähem kui esialgu prognoositi.

Naftamaardla asub ligi 240 kilomeetri kaugusel Põhja-Norra Hammerfesti linnast ning tootmine peaks seal algama 2022. aastal, teatas Statoil Norra ametivõimudele esitatud arenguplaanis.

Maardla naftavarud ulatuvad hinnanguliselt 450-650 miljoni barrelini.

Projekti saatus on pikka aega ebakindel olnud, kuivõrd esialgu prognoositi vajaminevaks investeeringuks 10 miljardit eurot, mis oleks tähendanud, et projekt oleks kasumlik olnud 80-dollarilise barreli hinna juures.

Projekti ümberhindamise käigus ning tulenevalt naftatööstusteenuste hinnalanguses, vähenes projekti maksumus aga ligi poole võrra ning selle tasuvuspunkt langes 35 dollarile barreli kohta.

Statoili teatel loob Johan Castbergi projekt ligi 1700 töökohta, sealhulgas 500 Põhja-Norras. Statoilile kuulub projektis 50-protsendiline osalus, 30 protsenti kuulub Itaalia Enile ning 20 protsenti Norra riigifirmale Petoro.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles